La gran, San Vicent Ferrer (4) - Parròquia de Sant Vicent Ferrer - SANT VICENT DEL RASPEIG (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 4576)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 103
Altura del bronze 87
Vora 10
Pes aproximat (en quilos) 633
FonedorROSES I TORMO, RAMON
Any fosa 1789
Descripció La campana té una inscripció en llatí al terç en llatí: "S•VINCENTIIFERRARIORAPRONOBISTIMETEDEVMETDATEDATEYLIONOREM". Aquesta completa i deixant els espais entre les paraules seria: "SANCTE VINCENTII FERRARII ORA PRO NOBIS TIMETE DEUM ETDATE ILLI HONOREM". La inscripció combina dos textos de diferent procedència i es tradueixa així: "SANT VICENT FERRER PREGA PER NOSALTRES TEMEU A DÉU I DONEU-LI GLÒRIA". Per una banda, una té una oració a Sant Vicent Ferrer que deriva de les lletanies dels Sants, per altra, porta part de la filactèria que acompanya els representacions de Sant Vicent Ferrer. L'expressió completa seria: "TEMEU A DÉU I LLOEU-LO PER QUE VINDRÀ EN EL HORA DEL JUDICI". Aquesta pertany al llibre de l'Apocalipsi (Ap 14, 7). També al terç té una inscripció amb el nom del fonedor i l'any: "RAMON ROSES Y TORMO ANO I 7 8 9". Finalment disposa d'una creu al mig peu.
Terç (T) (2 cordons)
"S•VINCENTIIFERRARIORAPRONOBISTIMETEDEVMETDATEDATEYLIONOREM"
(cordó)
"RAMON ROSES Y TORMO ANO I 7 8 9"
(cordó)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Possiblement es repicava des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall i es voltejava des de la sala de les campanes. També es suposa que tindria una maça horària per a aquests tocs.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic. Tocs horaris.
Truja Truja Industrias Manclús
Estat original Estava instal·lada a la mateixa finestra que ocupa actualment amb truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià i el capçal més ample que la resta de peces. Disposaria d'una llarga corda unida al batall que arribava fins als peus del campanar per repicar-la manualment. Possiblement tenia una maça horària.
Estat anterior Fins a la restauració de 2004 la campana estava instal·lada amb truja de ferro de la foneria Roses i mecanitzada amb motor de vol continu i dos electromalls, un en cada costat.
Estat actual Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta semblant a les de perfil tradicional valencià. Té un motor d'impuls i electromall monofàsic, així com un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. Està taladrada i travessada per 4 tirants.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls, (09) electromall monofàsic
Intervencions Va ser fosa l'any 1789 per Ramón Roses i Tormo, campaner de la Vall d'Albaida, del qual hi han treballs documentats a Agost i Alacant. Basant-se en una lectura errònea de la inscripció es va plantejar la hipòtesi que el bisbe José Tormo (1721-1790), no obstant la documentació de les inscripcions permet replantejar aquesta hipòtesi perquè el nom del bisbe no apareix a la campana i i sí el del fonedor, paisà del mitrat.

Als anys 70 del segle XX es va col·locar a la nova sala de les campanes. Entorn d'aquesta data es va dotar amb truja de ferro i la mecanitzaren amb motor de vol continu i electromall trifàsic, treballs fets per la casa Roses d'Atzeneta d'Albaida. En 2004 es va restaurar per Industrias Manclús. La campana es baixà de la torre i la netejaren per dins i per fora. Igualment canviaren la truja de ferro per altra de fusta i la mecanitzaren amb electromall monofàsic i motor d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes Fitxa completada amb notes de D. Martínez Verdú (febrer 2002). Es va documentar aquesta inscripció: "TIMETE DEUM ET DATE ILLI HONOREM SAN VICENTE FERRER ORA PRO NOBIS DON JOSE Y TORMO ANO 1789".

Autors de la documentació

  • Relojería Valverde (29-06-2001)
  • BUIGUES METOLA, Marcos (12-03-2004)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; FERRANDO MOLINES, Juan Vicente [Documentació de la campana] (22-02-2020)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 04-04-2020
14 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 75 Visitants: 75 Usuaris: 0