Sant Andreu (4) - Parròquia de Sant Andreu Apòstol - L'ALCÚDIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 4545)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 94
Altura del bronze 80
Vora 10
Pes real 578
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1975
Descripció Al mig trovem la marca de fàbrica: " FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA ". Junt aquesta continua: "SAN ANDRES APOSTOL / FUNDIDA EN 1.577 / Y / REFUNDIDA EL 11-2-1.9752", que indica el seu nom, la data de l'anterior campana y la data de refosa.
Terç (T) (3 cordons)
(2 cordons)
(garlanda amb motius catòlics)

Mig (M) (00) (Crucifix)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
(06) "SAN ANDRES APOSTOL / FUNDIDA EN 1.577 / Y / REFUNDIDA EL 11-2-1.975"
(09) (Sant Andreu Apòstol)
Mig peu (MP) (4 cordons)
(cordó gruix)
Tocs actuals de campanes Els tocs són exclusivament automàtics.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S.L.
Estat anterior Comptava amb una truja de ferro de la casa Manclús, mecanitzada amb un motor de vol continu.
Estat actual Es trova en un bon estat de conservació, mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall, a més de comptar amb truja de fusta. El batall està ligat i repretat, així com reforçat amb un cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor impulsos, electromall
Intervencions Aquesta campana resulta de la refosa de l'antiga campana gran, procedent del Servei de recuperació. La casa Manclús va recomanar la refosa d'aquesta en 1975 per fer-ne dos ja que el vol de les campanes no era considerat molt adecuat per la diferència de pes entre la campana gran i les altres dos. D'aquesta manera el dia 16 de gener de 1975 es va baixar la primera per el costat oest de la torre, orientat al Jardinet. En estiu d'eixe any va ser beneïda junt a la campana dedicada a la Mare de Déu pel rector D. Vicente Aranda, actuant com a padrins els senyors Clemente Porta i Chover García, que a més van inagurar el toc automàtic.

En 2004 va ser restaurada per ELECTRORECAMP S.L d'Atzeneta d'Albaida, que va substituir la truja de ferro per altra de fusta i renovar els mecanismes per al toc automàtic. D'aquesta forma el 1 de febrer va ser baixada de la torre i després de restaurada tornà a l'Alcúdia per ser exposada a la plaça junt a les altres campanes restaurades. Després de la benedicció, realitzada el dia 9 de juliol per D. Francisco José Tomás va tornar a la torre.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • LLOP i BAYO, Francesc (26-11-2003)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (30-11-2013)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (15-02-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 25-02-2014
11 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 22-06-2021
  Convertir a PDF