Sant Josep i la Magdalena (2) - Parròquia de Sant Andreu Apòstol - L'ALCÚDIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 4544)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 66
Altura del bronze 55
Vora 6
Pes real 164
FonedorROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)
Any fosa 1933
Descripció Al terç trovem incisa la següent inscripció: "S. JOSE Y SANTA MARIA MAGDALENA", aquesta segurament seria afegida en 1939 quan la campana va ser instal·lada en la torre. Al mig baix la marca de fàbrica parcialment esborrada i la data de fundició: "AÑO 1933".
Terç (T) (2 cordons)
(00) "S. JOSE Y SANTA MARIA MAGDALENA" (incís)
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (06) (marca esborrada dels Hnos ROSES de València) "AÑO 1933"
Mig peu (MP) (2 cordons)
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Sembla que es repicava des dels peus de la torre mitjançant una llarga corda que estava unida al batall. Per als vols es tocaria des de la mateixa Sala de les Campanes
Tocs actuals de campanes Els tocs són exclusivament automàtics
Truja Fusta ELECTRORECAMP S.L.
Estat original Desconeixem el seu estat original, encara que posiblement comptara amb truja de fusta a la torre on estava originalment.
Estat anterior Estava en un regular estat, mecanitzada amb motor de vol continu i una truja de ferro.
Estat actual Es trova en un bon estat de conservació, mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall, a més de comptar amb truja de fusta. El batall està ligat i repretat, així com reforçat amb un cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor impulsos, electromall
Intervencions Tot i que la marca de fàbrica ha estat parcialment esborrada permet intuir que va ser fosa per els Hnos ROSES de València en 1933 per alguna parròquia desconeguda per ara. Durant la Guerra Civil aquesta seria llançada del campanar on estava, resistint el colp i sent guardada. Acabada la Guerra Civil va passar a la parròquia de l'Alcúdia i en 22 de juliol de 1940 era beneïda per D. José García Lázaro, després de conseguir els corresponents permisos del Arquebisbat.

En 1975 la casa Salvador MANCLÚS va mecanitzar-la, substituïnt la truja de fusta per una de ferro i amb els mecanismes automàtics per al toc. Durant la restauració del conjunt el 2004 va ser baixada de la torre per reposar la truja de fusta i netejar-la. Finalment beneïda el 9 de juliol d'eixe any per D. Francisco José Tomás, rector de la parròquia i pujada a la torre. Aquests treballs han estat a càrrec de ELECTRORECAMP. S.L.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • LLOP i BAYO, Francesc (26-11-2003)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (30-11-2013)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (15-02-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 26-02-2014
12 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 27-11-2020
  Convertir a PDF