Micaela (6) - Església Parroquial de Sant Miquel Arcàngel - BENIGÀNIM (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 4160)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 119
Altura del bronze 98
Vora 13
Pes real 983
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1958
Descripció En primer lloc trobem al mig el nom de la campana: "MICAELA", ja que el temple parroquial està dedicat a Sant Miquel Arcàngel. Baix d'aquesta estan les inscripcions de l'anterior campana: "SIENDO CURA D. ANTONIO CASELLES CASELLES / SIENDO ALCALDE D. PEDRO CUQUERELLA LLOPIS / Y SIENDO JEFE LOCAL DE FET Y DE LAS JONS / D. VICENTE PASTOR MARCO / BENIGANIM AÑO 1940". Aquestes continuen amb les relatives a la seua refosa: "SE REFUNDIO SIENDO ALCALDE D. VICENTE BOLUDA POLOP / CURA ECONOMO D. CASIMIRO GARRIGOS TARRASO / PADRINOS D. WENCESLAO GOMAR ORTIZ / Y SEÑORITA MARUJA BOLUDA CATALA / 6 DE SEPTIEMBRE DE 1958". Finalment, i també al mig de la campana, està la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA. 27 / VALENCIA".
Terç (T) (4 cordons)
Mig (M) (cordó)
"SIENDO CURA D. ANTONIO CASELLES CASELLES / SIENDO ALCALDE D. PEDRO CUCARELLA LLOPIS / MICAELA"
(cordó)
"Y SIENDO JEFE LOCAL DE F.E.T. Y DE LAS JONS / SE REFUNDIÓ SIENDO ALCALDE D. VICENTE BOLUDA PALOP"
(cordó)
"DON VICENTE PASTOR MARCO / BENIGANIM AÑO 1940 / CURA ECONOMO D. CASIMIRO GARRIGOS TARRASO /, PADRINOS D. WENCESLAO GOMAR ORTIZ / Y SEÑORITA MARUJA BOLUDA CATALA / 6 DE SEPTIEMBRE / DE 1958"
(00) (Crucifix)
(03) (imatge de la Mare de Déu dels Desamparats)
(06) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA. 27 / VALENCIA"
(09) (imatge de Sant Miquel)
Mig peu (MP) (7 cordons)
(cordó gruix)
(garlanda vegetal)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Vols manuals des de la Sala de les Campanes. Possiblement repicara des dels peus del campanar amb una corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Ferro de Lepatronic
Estat original Suposem que comptaria amb truja de fusta, instal·lada per la casa fonedora, amb algunes peces en formigó. Possiblement comptara amb una ballesta i una corda unida la batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat actual La campana es troba en un regular estat de conservació, instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes. Compta amb truja de ferro i està mecanitzada amb motor de vol continu per voltejar-la i martell. Finalment el batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat. Vist l'estat en que es troba la campana, seria recomanable iniciar els treballs de restauració del bronze, ja que la instal·lació actual no imita la tradicional. La campana es deuria baixar del campanar per netejar-la per dins i fora i reposar la truja de fusta, de perfil tradicional valencià. Finalment deuria tornar al campanar i ser mecanitzada amb motor d'impulsos i un electromall, que permeta tocar-la manualment i imite els tocs tradicionals.
Mecanismes de toc (03) Motor de vol continu, (09) electromall.
Intervencions L'anterior campana, de similars proporcions i fosa en 1940, es va trencar en l'any 1958. La seua refosa es va encarregar a la foneria de Salvador Manclús del Grau de València, que va fondre l'actual campana en agost del mateix any. Va ser beneïda el 6 de setembre, resultant amb un pes de 983 kg i costant 20.906 ptes. Suposem que quedaria instal·lada a la torre amb la truja de l'anterior campana. Als anys 60 o 70 va ser mecanitzada amb motor de vol continu i martell, substituint a més la truja de fusta per l'actual de ferro. Sembla que els autors d'aquests treballs va ser Lepatronic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, F. Xavier (02-01-2001)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (08-08-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 13-10-2014
19 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 28-01-2021
  Convertir a PDF