Mare de Déu dels Desemparats (1) - Ermita de la Mare de Déu dels Desemparats de Beniafé - ALCOLEJA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 4155)

Localització Espadanya
Diàmetre 33
Altura del bronze 29
Vora 3
Pes aproximat 21
FonedorROSES, JAIME
Any fosa 1881
Descripció La campana compta amb unes inscripcions en espanyol, repartides entre el terç i el mig. Al terç diu: "VIRGEN DE LOS DE CEM". Al mig continua: "BENIAFES / ANO 1881 PATRONA DE PARADOS". L'ordre llògic de la inscripció deuria ser: "VIRGEN DE LOS DESAMPARADOS AÑO 1881 PATRONA DE BENIAFÉ". En ella indica l'advocació a la que està dedicada, la data de fosa i indica que l'advocació és la patrona del xicotet nucli urbà.
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (cordó)

(cordó)
Mig (M) (03) (Creu amb pedestal)
(09) "BENIAFES"
"ANO 1881 PATRONA DE PARADOS"
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Voltejava manualment des de l'interior de l'ermita per mitjà d'una corda unida al cigonyal.
Tocs actuals de campanes No es toca.
Truja Ferro
Estat original Disposava de truja de fusta de perfil tradicional local i estava dotada de cigonyal per voltejar-la des de l'interior de l'ermita.
Estat actual La campana es troba en regular estat de conservació, instal·lada a l'espadanya de l'ermita. Té una truja de ferro casolana, confeccionada per algún ferrer de l'entorn, amb cigonyal. Està fluixa i fa temps que no es toca. Presenta un batall lligat excesivament menut, que no colpeja al punt.
Mecanismes de toc (03) cigonyal
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1881. No indiquen les inscripcions qui va ser l'autor, no obstant, sembla que la va fondre el fonedor Jaime Roses, natural d'Atzeneta d'Albaida i que ejercia l'ofici de campaner de forma ambulant. A meitat del segle XX es va confeccionar l'actual truja de ferro, sent substituïda l'original de fusta per aquesta.
Propostes Vist l'estat en que es troba, recomanem la restauració de la campana. El bronze es deu baixar de l'espadanya per netejar-lo i que recupere l'acústica original. La truja de ferro actual es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional local. En cas de mecanització sols s'admetrà un motor d'impuls.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors

 • MARTÍN NOGUERA, F. Xavier (29-12-2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan, FEMENIA RIBES, Vicent, SARRIÓ ANDRÉS, Pau, SILVESTRE MORANT, Ximo [Documentació de la campana] (10-03-2017)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 13-03-2017
11 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2019)
  campaners@hotmail.com
  : 12-11-2019
  Convertir a PDF