Campana (1) - Ermita de Santa Bàrbera - SELLA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 4002)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 34
Pes aproximat 23
FonedorMANCLÚS, SALVADOR (VALÈNCIA)
Any fosa 1950ca
Descripció És una campana característicament industrial i de fabricació seriada. Per aquest motiu no té inscripcions en relleu (ni tampoc incises) i disposa d'uns elements genèrics com una creu, un Cor de Jesús i la marca de fàbrica, element habitual a aquestes campanes industrials: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA".
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
(09) (Corazón de Jesús)
Mig peu (MP) (4 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Volteig manual.
Truja Ferro Manclús vella
Estat actual Està instal·lada a una finestra del campanaret annex a l'ermita amb truja de ferro de la foneria Manclús. No té ni batall ni mecanismes per tocar-la automàticament o a distància.
Intervencions La campana va ser fosa entorn dels anys 50 del segle XX als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València junt amb altra campana. Es va fondre de forma seriada, es a dir, sense encàrrec previ i amb elements genèrics com ara una creu, imatges religioses comunes o la marca de fàbrica. La mateixa foneria va fabricar la truja de ferro.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Es podria mecanitzar amb motor d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Primera presa de dades] (01-01-1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana i actualització de la fitxa] (17-08-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 03-04-2020
3 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, inscripcions, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 08-07-2020
  Convertir a PDF