En Guillem (2) - Parròquia de Sant Vicent Ferrer - XIRIVELLA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3985)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 57
Altura del bronze 41
Vora 5
Pes aproximat 107
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1980ca
Descripció La campana té aquesta inscripció al mig: "EN GUILLEM FERRER / PARE DEL SANT". La inscripció és incisa, per tant es va afegir quan la campana estava ja fosa, incidint a la superfície del bronze. Fa referència al notari Guillem Ferrer, pare de Sant Vicent Ferrer, titular de l'església. Seguidament, també al mig, trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA".
Terç (T) (3 cordons)
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (imatge del Sagrat Cor de Jesús)
(06) "EN GUILLEM FERRER / PARE DEL SANT"
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
Mig peu (MP) (3 cordons)
(cordó gruix)
Tocs actuals de campanes Repic i vols automàtics. Toc de les hores.
Truja Ferro Manclús Vella.
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada amb truja de ferro a una finestra de la Sala de les Campanes. Està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. Disposa a més d'un electromall trifàsic i una maça per al toc de les hores. Aquests dos mecanismes no funcionen. Té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) electromall trifàsic, maça horària, (09) motor de vol continu, electromall monofàsic.
Intervencions La campana va ser fosa als anys 80 del segle XX als tallers de la foneria de Salvador Manclús, junt a altra campana, amb destí a l'Església de Sant Vicent Ferrer. La mateixa foneria la va instal·lar al campanar amb truja de ferro i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic, a més d'una maça per al toc de les hores. Posteriorment es va canviar l'electromall per un altre monofàsic.

Es tracta d'una campana característicament industrial i de fabricació seriada, fosa sense estar encarregada per a cap lloc i sense inscripcions. Aquestes s'afegiren quan es va adquirir per a la parròquia, motiu pel qual no estan en relleu, si no incises a la superfície de la campana.
Propostes Vist l'estat en que es troba la campana es deuria procedir a la restauració del conjunt (prèvia restauració del campanar). En primer lloc es deuria baixar la campana de la torre per netejar-la per dins i per fora, eliminant la capa de brutícia que acumula i recuperant d'aquesta forma la sonoritat original. La truja de ferro actual es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional local valencià i el motor per altre d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau. [Documentació de la campana] (15-07-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 18-02-2017
13 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 07-12-2022
  Convertir a PDF