Maria (5) - Parròquia dels Sants Reis - ALBALAT DELS SORELLS - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 3978)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 105
Pes aproximat 670
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1942ca
Descripció La campana, profusament decorada compta en primer lloc al mig amb la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA". Junt a aquesta trobem la següent inscripció: "MARIA / ALBALAT DELS SORELLS".

Aquesta simple inscripció es molt habitual dels anys posteriors a la Guerra Civil (1936-1939). El fet de que es retiraren centenars de campanes durant el conflicte sense un registre va provocar que en acabar moltes no tornaren al seu lloc original, ja que les inscripcions no ho indicaven. Per aquest motiu en la campana van indicar el seu nom i el del poble, per a que en cas de ser retirada fora fàcilment recuperable.
Anses Anses amb decoracions antropomòrfiques.
Espatlla (H) (00) (02) (03) (04) (06) (08) (09) (10) (triangles decorats)
Terç (T) (6 cordons)
(garlanda vegetal)
(2 cordons)
(garlanda amb motius catòlics)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA"
(06) "MARIA / ALBALAT DELS SORELLS"
(09) (monograma de Maria"
Mig peu (MP) (5 cordons)
(cordó)
(garlanda vegetal)
Peu (4 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Tradicionalment seria voltejada de forma manual des de la mateixa sala de les campanes, per als repics seria tocada des del peu de la torre, mitjançant una llarga corda.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA
Estat original Quan es va fondre va ser instal·lada amb truja de fusta, feta per la casa fonedora.
Estat anterior Fins la restauració en 2013 presentava una truja de ferro Manclús vella, mecanitzada amb motor de vol continu, un de mig vol i martell per als repics. El mal estat en que estava impedia el seu vol, principalment causat per debilitament del sistema de fixació dels eixos. Per un altra banda sembla que el mig vol no ha estat en funcionament mai, ja que a les fotografies no s'aprecien restes de cables.
Estat actual La campana es troba en bon estat de conservació, instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic.
Intervencions Tot i no estar datada segurament seria fosa en 1942 junt a les altres campanes destinades a la torre i pujada poc després. En 1965 la industria de Salvador Manclús va canviar la truja original per un altra de ferro, així com els eixos, sent mecanitzada per la mateixa empresa en 1985.

En agost de 2013 es baixada de la torre per iniciar els treballs de restauració, entre agost i octubre, quan torna restaurada al temple i es exposada uns dies al interior. Ha recuperat la truja de fusta i mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (03-10-2013)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 21-05-2016
20 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 07-08-2020
  Convertir a PDF