Santa Bàrbera (2) - Parròquia de la Mare de Déu de la Salut - XIRIVELLA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3955)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 71
Pes aproximat 207
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 1992
Descripció La campana té una inscripció a la qual està dedicada i la data de fosa d'una campana més antiga: "SANTA BARBARA / 1890". També té aquesta inscripció en llatí: "LAUDO DEUM VERUM, / PLEBEM VOCO, / COGREGO CLERUM, / DEFUNCTOS PLORO, / NIMBUM FUGO, / FESTA DECORO," / PAROCHO. FERDINANDO DOMINGUEZ SORIANO ANNO MCMXCII". Aquests versos són prou comuns en els bronzes, i es diu que procedixen d'unes Glosses del Corpus Juris Civilis. Usualment no es transcriuen les primeres paraules que es poden interpretar com ES DIUEN SIS (EXPRESSIONS) SANTES I ADEQUADES EN LES CAMPANES. A continuació figuren eixes sis expressions, que no sempre coincidixen, ni tan sols en el número, d'unes campanes a altres. A més apareix el nom del rector i la data de fosa. El text ex tradueix així: "LLOE AL DÉU VERDADER, CRICE AL POBLE, CONGREGE ALS CLERGUES, PLORE ALS DIFUNTS, FAIG FUGIR ELS NÚVOLS, ADORNE LES FESTES RECTOR FERNANDO DOMÍNGUEZ SORIANO ANY 1992".
Terç (T) M: (00) creu

potenzada d´estrel.les, (03) relleu custódia, (06) SANTA BARBARA / 1890 / "LAUDO DEUM VERUM, / PLEBEM VOCO, / COGREGO

CLERUM, / DEFUNCTOS PLORO, / NIMBUM FUGO, / FESTA DECORO," / PAROCHO. FERDINANDO DOMINGUEZ SORIANO ANNO

MCMXCII, (09) marca de fàbrica, A Portilla/ me hizo/ hnos / Portilla / GAJANO / CANTABRIA.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro Portilla
Estat actual Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Portilla. Té un motor de vol continu amb cadena i un electromall, així com un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor de vol amb cadena, (09) electromall
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1992 pel trencament d'una més antiga que es havia d'haver soldat en lloc de refondre. Es va fondre als tallers de la foneria càntabra Hermanos Portilla de Gajano i la mateixa foneria la va instal·lar amb truja de ferro (model propi d'aquesta foneria) i la mecanitzà amb electromall i motor de vol amb cadena.
Propostes Vist l'estat en què es troba la campana es devia procedir a la restauració del conjunt (prèvia restauració del campanar). En primer lloc es devia baixar la campana de la torre per netejar-la per dins i per fora, eliminant la capa de brutícia que acumula i recuperant d'aquesta forma la sonoritat original. La truja de ferro actual es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional local valencià i el motor per altre d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Primera presa de dades] (01-01-1997)
 • LLOP i BAYO, Francesc (27-12-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 17-03-2020
1 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 30-11-2022
  Convertir a PDF