Campana (3) - Parròquia de Sant Lluís Bertran (antiga ermita) - TORRENT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3948)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 62
Altura del bronze 50
Vora 5
Pes aproximat (en quilos) 138
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1991
Terç (T) (Sis cordons, distribuïts en dos grups de tres)
(Sanefa floral)
Mig (M) (00) (Creu)
(06) "FUNDIDA SIENDO CURA PARROCO / D. JUAN ARRIBAS PARICIO / IGLESIA PARROQUIAL DE SAN LUIS BELTRAN / 30 - 9 - 91 - TORRENTE"
Mig peu (MP) (Tres cordons)
Tocs actuals de campanes Volteig exclusivament automàtic.
Truja Truja metàl·lica, obra dels Roses d'Atzeneta d'Albaida.
Estat original Fosa en 1991 per la foneria de Salvador Manclús del Grau de València, la campana segurament va reaprofitar la truja metàl·lica d'un bronze anterior.
Estat actual La campana manté parcialment la instal·lació de què fou dotada després de la seua fosa, que no es correspon amb els valors tradicionals de les campanes de Torrent. Compta amb una truja metàl·lica en un avançat estat de degradació i uns mecanismes de toc automàtic obsolets, que no reprodueixen els tocs tradicionals i que limiten en gran mesura els tocs manuals. Únicament el batall ha sigut substituït en temps recents per un nou més adequat, amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Mall extern per al toc manual des de la base del campanar, en desús, i motor de volteig continu.
Intervencions Probablement coincidint amb la instal·lació de la campana major, el desembre de 1968 les dos campanes mitjanes van ser electrificades pels Roses d'Atzeneta d'Albaida. La foneria, en qualsevol cas, va substituir les truges de fusta amb què les campanes comptaven per noves metàl·liques, per instal·lar en les campanes motors de volteig continu i sengles malls externs, en un primer període no motoritzats. No seria fins a anys més tard quan els malls d'accionament manual van ser substituïts per electromalls trifàsics.
L'única intervenció sobre la campana documentada en temps recents és la substitució del seu antic batall per un altre, segurament a mans de 2001 Técnica y Artesanía.
Propostes Suggerim la restauració de la campana, per tal d'optimitzar el seu estat de conservació i de dotar-la dels valors tradicionals propis de Torrent. Seguint l'itinerari iniciat amb la restauració de la campana de la Mare de Déu dels Desemparats, la restauració hauria de contemplar la substitució de la truja metàl·lica actual per una altra de fusta de perfil valencià i la instal·lació de nous mecanismes per al toc automàtic, que permeten reproduir els tocs tradicionals i no limiten possibles tocs manuals. El batall, de factura recent, podria reutilitzar-se.
Valoració Campana sense cap valor, que pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (1997)
 • RUBIO CONSTANT, Raúl (2003)
 • SARRIÓ ANDRÉS, Pau M. [Les veus de l'Horta Sud: campanars, campanes, campaners i tocs tradicionals] (27-07-2016)
Editor de la fitxa SARRIÓ ANDRÉS, Pau
Actualització 07-02-2020
11 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 28-09-2023
  Convertir a PDF

  Connectats: 47 Visitants: 47 Usuaris: 0