La gran (3) - Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - VILAFAMÉS - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 3922)

Localització Campanar
Diàmetre 111
Pes aproximat 792
FonedorBARBERÍ (OLOT)
Any fosa 1988
Terç (T) " + DA MIQUELA PASTOR. A LA PARRAL YGLESIA DE VILLAFAMES / 1858 / RESTAURADA EN 1988 POR ALBERT BARREDA / Y REFUNDIDA POR BARBERI-OLOT / SIGUIENDO LOS PATRONES ORIGINALES / CONSTRUIDA / POR / YSIDRO PALLES / EN BARCELONA"
Mig (M) (00) (Custòdia irradiant) /
(03) (Relleu de Sant Josep) /
(06) (Marca de fàbrica) /
(09) (Relleu de la Mare de Déu)
Tocs tradicionals de campanes Tal i com mostren les marques d'oli als murs laterals de la campana, aquesta seria voltejada des de la pròpia sala de campanes, potser a corda, amb l'ajuda de la "ballesta" amb la que segurament va comptar la seua antiga truja. A més, aquest bronze també repicaria, tant des de la pròpia sala de campanes, com des de la base del campanar, fins on baixaria una corda per realitzar els tocs repicats més senzills.
Tocs actuals de campanes Vols i repics exclusivament automàtics.
Truja Truja de fusta nova amb capçal de pedra (a l'estil tradicional de la comarca).
Estat original La campana comptaria com ara, amb una truja de fusta amb el capçal de pedra (a l'estil tradicional de la comarca), potser proveïda de "ballesta" per voltejar-se a corda.
Estat actual Bo, restaurada. La campana és una rèplica de l'original refosa, tant en allò referent a l'epigrafia com al seu so.
Mecanismes de toc Motor de vol per impulsos i electromall.
Intervencions La campana fou restaurada entre els anys 1987 i 1989 per Albert Barreda, junt amb la resta del conjunt. Durant la intervenció, que va suposar un canvi de gran importància respecte a l'agresiva activitat mecanitzadora que s'havia estat duent a terme durant la segona meitat del segle XX, a les tres campanes se'ls van instal·lar noves truges de fusta amb capçal de pedra (a l'estil tradicional de la comarca) i mecanismes de toc automàtic, que ara podien simular els tocs tradicionals i permetre els manuals. Aquesta exemplar restauració fou inaugurada el 4 de juny de 1989, amb un concert de campanes a càrrec del Gremi de Campaners Valencians.
Valoració Campana sense cap valor i que pot refondre´s després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
 • SARRIÓ ANDRÉS, Pau (13-11-2014)
Editor CIURANA i ABELLÍ, Blai
Actualització 29-07-2019
1 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 04-06-2020
  Convertir a PDF