Santa Quitèria (1) - Parròquia de la Nativitat de la Mare de Déu - ALMASSORA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3901)

Localització Tercer cos del campanar
Diàmetre (en cm) 34
Altura del bronze 27
Vora 4
Pes aproximat (en quilos) 23
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1975ca
Descripció La campana té al mig una inscripció incisa: "S QUITERIA / ORA PRO NOBIS". Aquesta possiblement està copiada d'una campana més antiga i es tradueix al valencià així: "SANTA QUITÈRIA PREGA PER NOSALTRES". És una senzilla oració dirigida a la patrona del poble que deriva de les Lletanies dels Sants, una de les súpliques més solemnes de l'església. També al mig trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA".
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons)
Mig (M) (00) "S QUITERIA / ORA PRO NOBIS"
(03) (imatge de la Mare de Déu del Pilar)
(06) (Creu)
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
Mig peu (MP) (4 cordons)
Tocs actuals de campanes Es volteja automàticament.
Truja Ferro Manclús vella.
Estat actual Està en regular estat de conservació, instal·lada al tercer cos del campanar amb truja de ferro de la foneria Manclús. La peça de fusta que ajuda a fixar la campana a la truja està partida. Té un motor de vol continu amb reductora i batall no està lligat ni reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor de vol continu
Intervencions La campana va ser fosa entorn de l'any 1975 als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València, possiblement pel trencament d'una més antiga. És una campana característicament industrial i de fabricació seriada, fosa sense estar encarregada per a cap lloc. Per aquest motiu disposa d'alguns motius comuns a la iconografia campanera del moment (una creu, la marca de fàbrica o la Mare de Déu del Pilar) a més de la marca de fàbrica. Les inscripcions les afegiren quan la compraren per al poble. La mateixa foneria va fabricar la truja de ferro, instal·lar-la i mecanitzar-la.
Propostes La campana es deu restaurar. El bronze s'ha de netejar per dins i per fora, de forma que recupere la sonoritat original. La truja de ferro actual es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional local. Igualment cal canviar el motor per altre d'impuls que permeta el toc manual i imite els tradicionals.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

  • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Primera presa de dades] (01-01-1997)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (15-04-2018)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 24-09-2018
9 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 79 Visitants: 78 Usuaris: 1 - francesc