Santíssim Sacrament (3) - Parròquia dels Sants de la Pedra de Carpesa - VALÈNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3867)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 89
Altura del bronze 72
Vora 11
Pes aproximat 408
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1979
Descripció La campana compta amb la següent inscripció al terç, que reprodueix les inscripcions de l'anterior campana: "SANTISIMO SACRAMENTO AÑO 1.906". En ella indica l'advocació a la que està dedicada i la data en que es va fondre l'anterior campana. Baix d'aquesta trobem la data en que es va refondre: "REFUNDIDA AÑO 1.979". Finalment al mig està la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA".
Terç (T) (3 cordons) /
"SANTISIMO SACRAMENTO AÑO 1.906" /
(2 cordons) /
"REFUNDIDA AÑO 1979"
(cordó)
(garlanda amb motius catòlics)
Mig (M) (00) (Crucifix)
(06) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C INDUSTRIA 27 / VALENCIA"
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Fusta 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA
Estat anterior Es trobava en regular estat de conservació, ja que comptava amb truja de ferro de la casa Manclús. Estava mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic. Els defectes de fosa estaven tapats amb escaiola.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic. Té un batall amb soquet, lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) Ballesta, (09) motor d'impulsos, electromall monofàsic.
Intervencions Com indiquen les inscripcions, aquesta campana és el resultat de la refosa d'una més antiga, que formava part del conjunt que varen fondre Jaime Roses i Vicente Moreno en l'any 1906. Entorn a 1979 aquesta es va badar i la foneria de Salvador Manclús del Grau de València la va baixar per refondre, resultant l'actual campana. Es va pujar al campanar i va quedar instal·lada amb truja de ferro i mecanitzada.

En 2012 va ser restaurada per 2001 Técnica y Artesanía, que la va baixar de la torre per traslladar-la als tallers de restauració. El bonze va ser netejat per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. En desembre del mateix any va tornar a la torre, quedant mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic. El batall va ser canviat per altre nou, lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és tradicional. Els mecanismes han de preservar els tocs locals i no impedir els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (1991)
 • LLOP i BAYO, Francesc (20-09-2006)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (28-04-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 04-01-2016
13 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 22-06-2021
  Convertir a PDF