Mare de Déu de la Salut (4) - Parròquia de la Mare de Déu de la Salut - XIRIVELLA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3844)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 96
Pes aproximat 512
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 1992
Descripció La campana té una garlanda al terç. Al mig té una creu i aquesta inscripció: "VERGE DE LA SALUT" / "VOLEM BESAR ELS NOVOLS DEL CEL / PER ON CAMINES TAN PROMPTE TU NOS DONES / L´AUTENTICA SALUT"/ RECTOR FERRAN DOMINGUEZ I SORIANO. ANY 1992". També disposa de la marca de fàbrica, element habitual a les campanes de fosa industrial, i la signatura del fonedor: "Abel Portilla / me hizo / hnos Portilla /GAJANO/CANTABRIA".
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons)
(garlanda)
Mig (M) (00) (creu amb pedestal)
(06) "VERGE DE LA SALUT" / "VOLEM BESAR ELS NOVOLS DEL CEL / PER ON CAMINES TAN PROMPTE TU NOS DONES / L´AUTENTICA SALUT"/ RECTOR FERRAN DOMINGUEZ I SORIANO. ANY 1992"
(09) (marca de fàbrica i signatura del fonedor) "Abel Portilla / me hizo / hnos Portilla /GAJANO/CANTABRIA"
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro Portilla
Estat actual Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Portilla. Té un motor de vol continu amb cadena i un electromall, així com un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) electromall, (09) motor de vol amb cadena
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1992 amb altra campana més xicoteta. Es va fondre als tallers de la foneria càntabra Hermanos Portilla de Gajano i la mateixa foneria la va instal·lar amb truja de ferro (model propi d'aquesta foneria) i la mecanitzà amb electromall i motor de vol amb cadena.
Propostes Vist l'estat en què es troba la campana es devia procedir a la restauració del conjunt (prèvia restauració del campanar). En primer lloc es devia baixar la campana de la torre per netejar-la per dins i per fora, eliminant la capa de brutícia que acumula i recuperant d'aquesta forma la sonoritat original. La truja de ferro actual es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional local valencià i el motor per altre d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Tesi doctoral] (1997)
 • LLOP i BAYO, Francesc (27-12-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 17-03-2020
1 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 30-11-2022
  Convertir a PDF