Rosarito (4) - Parròquia de la Nativitat de la Mare de Déu - ALMASSORA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3833)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 91
Altura del bronze 70
Vora 8
Pes aproximat 436
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1971
Descripció La campana té al mig la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA". Al mig té la següent inscripció amb el seu nom, una data (possiblement de defunció d'alguna persona donant o estimada pels donants) i el nom del poble: "ROSARITO / + 17-6-1971 / ALMAZORA".
Terç (T) (3 cordons)
(2 cordons)
(garlanda amb motius religiosos)
(2 cordons separats)
Mig (M) (00) (Jesús Natzaré)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
(06) "ROSARITO / + 17-6-1971 / ALMAZORA"
(09) (Mare de Déu del Carme)
Mig peu (MP) (3 cordons)
(cordó gruix)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic. Toca els quarts amb la campana de la Mare de Déu del Carme.
Truja Fusta INDUSTRIAS MANCLÚS.
Estat anterior L'estat de conservació era precari. Estava dotada amb una truja de ferro de la foneria Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Té batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls, (09) electromall monofàsic.
Intervencions La campana va ser refosa l'any 1971, possiblement pel trencament d'una campana més antiga de similars proporcions. Va ser fosa als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València i posteriorment instal·lada a la torre amb truja de ferro de la mateixa foneria i mecanitzada.

Industrias Manclús va portar a terme la restauració l'any 2013. La campana es baixà de la torre i després de netejar-la, canviaren la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. El dia 1 de setembre del mateix any la portaren al poble de nou i per a la festa de la Nativitat de la Mare de Déu, titular del temple parroquial, es va pujar de nou al campanar. Finalment va quedar mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Primera presa de dades] (01-01-1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (15-04-2018)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 24-09-2018
9 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 10-08-2022
  Convertir a PDF