Sant Isidre Llaurador (2) - Nostra Senyora de la Misericòrdia de Roca-Cuiper - MELIANA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 3826)

Localització Espadanya
Diàmetre 70
Pes aproximat 199
FonedorMANCLÚS, SALVADOR (VALÈNCIA)
Any fosa 1970
Descripció La campana té un conjunt d'inscripcions incises, afegides quan ja estava fosa la campana. Al terç comença una que continua al mig: "EM DIUEN". Al mig està la resta: "ISIDRE LLAURADOR / ME BENEI L´ARQUEBISBE DE VALENCIA / SENT RECTOR MOSSEN JOSEP MANUEL / FANDOS FERRADA FEBRER 1970". Aquesta inscripció indica el nom de la campana i part de la seua història perquè fa referència a l'acte de benedicció, al rector que estava a la parròquia i al mes en què es va beneir. Igualment té al mig una senzilla oració a Sant Isidre, ubicada als dos costats del crucifix: "SANT ISIDRE / PREGEU PER / LLAURADOR / NOSALTRES". També al mig apareix la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA". Finalment té al mig peu el nom dels padrins (i segurament també donants) de la campana, reparteix en dos nivells: "ME DEC ALS MEUS PADRINS RAMON I VICENT PERIS RUIZ / I A LES SEUES DONES ROSA I LOLITA".

El conjunt d'inscripcions d'aquesta campana són singulars dins de l'època en què va ser fosa perquè fan ús del valencià quan era una pràctica generalitzada l'ús de l'espanyol.
Terç (T) (3 cordons)
(06) "ME DIUEN"
(4 cordons)
(garlanda amb motius catòlics)
Mig (M) (00) "SANT ISIDRE / PREGEU PER" / (Crucifix) "LLAURADOR / NOSALTRES"
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
(06) "ISIDRE LLAURADOR / ME BENEI L´ARQUEBISBE DE VALENCIA / SENT RECTOR MOSSEN JOSEP MANUEL / FANDOS FERRADA FEBRER 1970"
(09) (Immaculada Concepció)
Mig peu (MP) (3 cordons)
(06) "ME DEC ALS MEUS PADRINS RAMON I VICENT PERIS RUIZ"
(cordó)
(06) "I A LES SEUES DONES ROSA I LOLITA"
Tocs actuals de campanes Volteja automàticament.
Truja Ferro Manclús vella.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a l'espadanya de l'església amb truja de ferro pintada de color verd. Aquesta està oxidada pel pas del temps i l'acció dels agents climàtics. Està mecanitzada amb motor de vol continu i té un batall lligat.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1970 als tallers de la foneria Salvador Manclús del Grau de València. És una campana característicament industrial i de fabricació seriada, fosa sense estar encarregada per a cap lloc. Per aquest motiu es limitaren a posar al motlle alguns elements genèrics (marca de fàbrica, garlandes o el crucifix) mentre que les inscripcions les afegiren quan compraren la campana. La mateixa foneria la va instal·lar a l'espadanya i mecanitzar.
Propostes Una futura restauració devia dotar a la campana amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. El motor de vol continu es deu renovar per altre d'impuls. També es podria mecanitzar la campana amb electromall monofàsic. Finalment cal reforçar el batall amb cable de seguretat.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes El diàmetre és aproximat.

Autors

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Primera presa de dades] (01-01-1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (23-02-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 24-07-2018
5 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 04-07-2020
  Convertir a PDF