Santa Bàrbera (4) - Parròquia de Sant Pasqual Bailón - VALÈNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3809)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 49
Pes real 66
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1968
Descripció En primer lloc compta amb la següent inscripció al terç: "SANTA BARBARA". En ella indica l'advocació a la que està dedicada, que és el sant titular del temple parroquial. Seguidament, al mig, trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA". A continuació, també al mig, trobem la següent inscripció: "FON BENEIDA L´ANY 1.968 / RECTOR RAFAEL FERRANDIS VILLANUEVA / PADRINS RAFAEL RUIZ D´EGUILUX / I ANGELS ALBIÑANA PLA". Aquesta serveix de document sobre la campana, ja que indica la data de benedicció, el nom del rector que estava eixe any al front de la parròquia i el dels padrins.
Terç (T) (2 cordons)
(06) "SANTA BARBARA"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
(06) "FON BENEIDA L´ANY 1.968 / RECTOR RAFAEL FERRANDIS VILLANUEVA / PADRINS RAFAEL RUIZ D´EGUILUX / I ANGELS ALBIÑANA PLA"
Mig peu (MP) (3 cordons)
Tocs actuals de campanes Volteja automàticament.
Truja Ferro Manclús Vella.
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada entre unes bigues de ferro a la volta de la Sala de les Campanes. Disposa de truja de ferro (molt oxidada) i està mecanitzada amb motor de vol continu i un sistema de mig vol (que no funciona). A més compta amb batall lligat. La superfície del bronze està coberta per una capa de brutícia, que dificulta la lectura de inscripcions i elements ornamentals, i a més afecta a la sonoritat de la campana.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu, (09) mig vol.
Intervencions L'any 1968 la foneria de Salvador Manclús del Grau de València va fondre tres campanes noves per a la Parròquia de Sant Pasqual Bailón de València. Aquesta és la major de les tres, dedicada a Santa Bàrbera. Va ser beneïda pel rector Mn. Rafael Ferrandis, actuant com a padrins de l'acte Francesc Martí i Maria Canet. Després de fosa va ser ubicada a la Sala de les Campanes i mecanitzada amb motor de vol continu i mig vol.
Propostes La instal·lació actual de la campana no té cap vinculació amb la tradició local ni ajuda a la conservació del bronze, per tant es deuria procedir a la restauració del conjunt. La campana es deuria baixar de la torre, netejant el bronze per dins i fora. La truja actual es deu canviar per altra de fusta, de perfil tradicional local, i el motor de vol renovar per altre d'impulsos.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; BUIGUES METOLA, Marcos [Documentació de la campana] (12-12-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 27-03-2016
4 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 19-06-2021
  Convertir a PDF