Maria de la Seu (3) - Convent de Sant Gregori - Agustines Ermitanes - L'ELIANA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 38)

Localització Espadanya
Diàmetre 40
Altura del bronze 37
Vora 4
Pes aproximat 37
FonedorROSAS, JAIME; MORENO, VICENTE
Any fosa 1910ca
Descripció La campana presenta diverses estreles per tota la seua superfície exterior. Hi ha quatre cordons al terç i aquesta inscripció: "MARIA DE LA SEO". Al mig hi ha una creu radiant, al mig peu tres cordons i dos més al peu. LLOP LLUCH també afirma que portava la data de 1945, però aquesta no s'ha trobat a la campana.
Espatlla (H) (00) (03) (06) (09) (estrela)
Terç (T) (4 cordons)
(06) "MARIA DE LA SEO"
Mig (M) (00) (creu de calvari radiant)
(04) (06) (08) (estreles)
Mig peu (MP) (3 cordons)
(00) (03) (06) (09) (estrela)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes No es toca.
Truja Ferro Manclus nova
Estat actual La campana està situada a la finestra central del primer nivell de l'espadanya amb truja de ferro de la foneria Manclús i està mecanitzada amb motor de vol continu. No té anses. Presenta un batall lligat però no reforçat amb cable de seguretat. Té un xicotet badat al llavi que no afecta a la seua sonoritat per ara.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu
Intervencions Durant la dècada dels anys 80 del segle XX la campana es va instal·lar al nou edifici monàstic. Durant aquests treballs la foneria Manclús va canviar la truja per altra de ferro i la mecanitzà amb un motor de vol continu.
Propostes La instal·lació actual de la campana posa en perill la seua conservació i la podria arribar a trencar. Per tant resulta imprescindible restaurar-la. Cal, en primer lloc, netejar-la per dins i per fora per eliminar la capa de brutícia que la cobreix. Seguidament és fonamental canviar la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. També cal canviar el mecanisme actual de toc per un motor d'impuls. Igualment caldria reforçar el batall amb un cable de seguretat per evitar la seua caiguda en cas de trencament.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes Probablement les tres campanes noves són de 1945 i del mateix autor (nota de Mollà i Alcañiz). No obstant això, la distribució de cordons, així com les estreles i la creu permeten situar la fosa de la campana a principis del segle XX. No coincideix amb les altres en els motius i per això creiem que no es obra de Roses Vidal. Podría ser de Jaime Rosas i Vicente Moreno.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (10-07-1993)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (12-05-2018)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (20-05-2021)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 30-05-2021
16 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 19-06-2021
  Convertir a PDF