Maria del Rosari (1) - Parròquia de Sant Josep - LA POBLA DE FARNALS - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 3713)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 63
Altura del bronze 53
Vora 9
Pes aproximat 145
FonedorMANCLÚS, SALVADOR (VALÈNCIA)
Any fosa 1957
Descripció En primer lloc trobem al mig la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA 27 / VALENCIA"; i junt a aquesta la següent inscripció: "MARIA DEL ROSARIO / PUEBLA DE FARNALS 1941 / REFUNDIDA EN ABRIL 1957". Les dos primeres segurament copien les inscripcions de la campana anterior, iguals a les de la campana gran, mentre que la última correspon amb la refundició. Aquestes inscripcions són incises, afegides quan ja estava fosa i es va encarregar per al poble. El fet que les inscripcions indiquen el nom del poble va ser un fet constant al finalitzar la Guerra Civil, durant la qual centenars de campanes es baixaren dels campanar sense cap control ni inventari i per tant moltes no tornaren als llocs originals per no indicar-ho les inscripcions. Per evitar aquest fet el nom del poble per al que estaven destinades es va afegir a partir de 1939.
Terç (T) (4 cordons)
(garlanda amb motius catòlics)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA 27 / VALENCIA"
(06) "MARIA DEL ROSARIO / PUEBLA DE FARNALS 1941 / REFUNDIDA EN ABRIL 1957"
(09) (Inmaculada Concepció)
Mig peu (MP) (cordó)
(2 cordons)
(cordó)
(garlanda vegetal)
Tocs tradicionals de campanes Sembla que antigament tan sols era voltejada des de la mateixa Sala de les Campanes, ja que els mecanismes per passar les cordes i tocar des dels peus del campanar tan sols compten amb tres forats, possiblement corresponents a les tres campanes grans.
Tocs actuals de campanes La campana volteja i repica automàticament, guardant aquests tocs poca relació amb els tradicionals.
Truja Ferro ROSES
Estat original Sembla que després de la refosa conservà la truja de fusta de l'anterior campana, adaptada a la nova.
Estat anterior Des de la seua mecanització comptaria amb motor de vol continu per al vol automàtic. Aquest ha estat substituït.
Estat actual La campana es troba instal·lada a la Sala de les Campanes en un regular estat. Comta amb truja de ferro i està mecanitzada amb electromall i motor de vol continu. El batall està ben lligat i reforçat a més amb cable de seguretat. Seria recomanable iniciar els treballs de restauració, que permeteren recuperar el estat original de la campana. Aquesta deuria ser baixada del campanar per ser netejada per dins i per fora, reposant la truja de fusta i tornant la campana a la torre per mecanitzar-la de nou amb motor d'impulsos, imitant els tocs tradicionals i permetent els manuals.
Mecanismes de toc (03) motor d'impulsos, (09) electromall
Intervencions L'any 1957 es va trencar l'anterior campana, fosa en 1941 per Manuel Roses Vidal amb les altres campanes de la torre. Aquesta es va baixar del campanar per refondre-la als tallers de Salvador Manclús, tot i que realment es va substituir la anterior per una nova. L'actual es un bon exemple de la fabricació industrial, ja que estava fosa previament al seu encàrrec, motiu que explica que les inscripcions siguen incises.
Poc després la casa Roses va realitzar els treball de mecantizació, substituint la truja de fusta per altra de ferro i instal·lar un motor de vol continu per tocar la campana automàticament. Aquest ha estat substituït per altre d'impulsos, intervenció que sembla obra de Industrias Manclús, que a més a instal·lat un electromall.
La campana es trobava en els tallers d'INDUSTRIAS MANCLÚS en setembre de 2004 per a la seua neteja i adaptació de la truja al nou mecanisme.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana sense cap valor i que pot refondre´s després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors

 • MOLLÀ ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; MARTÍNEZ TAMARIT, Pau (23-07-2014)
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 18-08-2019
24 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, inscripcions, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 13-07-2020
  Convertir a PDF