Sant Josep (2) - Parròquia de Sant Josep de El Saler - VALÈNCIA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 3706)

Localització Espadanya
Diàmetre 60
Pes aproximat 125
FonedorMANCLÚS, SALVADOR (VALÈNCIA)
Any fosa 1957
Descripció La campana té al mig la següent inscripció incisa: "PATRIARCA SAN JOSE / 6 DE OCTUBRE DE 1957 / PADRINOS: MARQUESES DEL TURIA". Aquesta indica l'advocació a la qual està dedicada la campana, la data de benedicció i el nom dels padrins. És una inscripció incisa, afegida per tant quan ja estava fosa la campana. També al mig té la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA".
Espatlla (H) (Cordó)
Terç (T) (3 cordons) /
(3 cordons) /
(garlanda de penjants amb anagrames al centre)
Mig (M) (00) (crucifix)
(03) (Puríssima)
(06) "PATRIARCA SAN JOSE / 6 DE OCTUBRE DE 1957 / PADRINOS: MARQUESES DEL TURIA" (incís)
(09) (marca de fàbrica monotip) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
Mig peu (MP) (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Volteig a distància per mitjà d'un fil d'aram unit al cigonyal.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta 2001 Técnica y Artesanía
Estat anterior La campana estava en mal estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de l'espadanya. Estava immobilitzada i algunes aus hi havien fet nius al braç. Tenia una truja de ferro de la foneria Manclús i estava dotada amb cigonyal per voltejar-la. També tenia una roda de volteig, pensada per a una mecanització amb motor de vol continu que no va arribar mai.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de l'espadanya. Compta amb una truja de fusta de perfil tradicional valencià i està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. La superfície del bronze està bruta pels excrements d'algunes aus.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls (09) electromall monofàsic.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1957 als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. És una campana característicament industrial i de fabricació seriada, fosa sense estar encarregada per a cap lloc. Per aquest motiu es limitaren a posar al motlle alguns elements genèrics (marca de fàbrica, garlandes o el crucifix) mentre que les inscripcions les afegiren quan compraren la campana. Va ser beneïda i dotada amb truja de ferro de la foneria Manclús. L'any 2011 va ser restaurada. L'empresa 2001 Técnica y Artesanía va canviar la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. La campana va ser mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes Mesures aproximades

Autors

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Tesi doctoral] (1997)
 • 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L. (07-02-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana restaurada] (28-07-2018)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 21-08-2018
4 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 30-05-2020
  Convertir a PDF