María de la Natividad (2) - Convent de Sant Gregori - Agustines Ermitanes - L'ELIANA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 37)

Localització Espadanya
Diàmetre 36
Altura del bronze 28
Vora 4,5
Pes aproximat 27
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1945
Descripció La campana té sis cordons al terç, agrupats de dos en dos, entre els quals hi ha esta inscripció amb l'advocació a la qual está dedicada: "MARIA DE LA NATIVIDAD". També hi ha al terç una garlanda. Seguidament, al mig disposa d'una creu llatina, un monograma de Maria i aquesta inscripció amb el lloc per al qual es va fondre i l'any: "CONVENTO DE SAN GREGORIO / VALENCIA 1945". El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant, acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble amb la intenció de poder-les recuperar si es repetia aquesta situació. També al mig está la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / VALENCIA". Al mig peu i peu hi ha tres cordons i una garlanda entre ells.
Terç (T) (3 cordons)
(06) "MARIA DE LA NATIVIDAD"
(3 cordons)
(garlanda)
Mig (M) (00) (creu llatina)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / VALENCIA"
(06) "CONVENTO DE SAN GREGORIO / VALENCIA 1945"
(09) (monograma de Maria)
Mig peu (MP) (3 cordons)
(garlanda)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Segurament sols es voltejava de forma manual per mitjà d'un cigonyal i una llarga corda.
Tocs actuals de campanes Repic manual per a les misses dels diumenges.
Truja Ferro Manclus nova
Estat actual La campana està situada a la finestra central del primer nivell de l'espadanya amb truja de ferro de la foneria Manclús i està mecanitzada amb motor de vol continu. Presenta un batall lligat però no reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu, corda al batall
Intervencions Durant la dècada dels anys 80 del segle XX la campana es va instal·lar al nou edifici monàstic. Durant aquests treballs la foneria Manclús va canviar la truja per altra de ferro i la mecanitzà amb un motor de vol continu.
Propostes La instal·lació actual de la campana posa en perill la seua conservació i la podria arribar a trencar. Per tant resulta imprescindible restaurar-la. Cal, en primer lloc, netejar-la per dins i per fora per eliminar la capa de brutícia que la cobreix. Seguidament és fonamental canviar la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. També cal canviar el mecanisme actual de toc per un motor d'impuls. Igualment caldria reforçar el batall amb un cable de seguretat per evitar la seua caiguda en cas de trencament.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (10-07-1993)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (12-08-2019)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (20-05-2021)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 30-05-2021
18 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 19-06-2021
  Convertir a PDF