Maruja (1) - Església Parroquial de Sant Ramon Nonat - XIRIVELLA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3696)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 43
Altura del bronze 42
Vora 5
Pes aproximat 46
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1954
Descripció Compta en primer lloc amb la marca de fàbrica al mig, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos. / SILLA (VALENCIA)". També al mig té aquesta inscripció, indicant el nom de la campana i el de la madrina: "ME LLAMO MARUJA Y ME APADRINO / MARIA DEL CARMEN MARTINEZ ALIAGA". Finalment al mig peu trobem aquesta inscripció: "LOS CLAVARIOS DEL EJERCICIO 1953 - 54". Aquesta segurament fa referència als mecenes de la campana.
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos. / SILLA (VALENCIA)"
(06) (imatge de la Mare de Déu del Carme) "ME LLAMO MARUJA Y ME APADRINO / MARIA DEL CARMEN MARTINEZ ALIAGA"
Mig peu (MP) (2 cordons)
(00) "LOS CLAVARIOS DEL EJERCICIO 1953 - 54"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Voltejava manualment des de la mateixa Sala de les Campanes i es repicava des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Per l'estat de conservació del campanar, el toc es limita al repic automàtic per mitjà de l'electromall. Toca els quarts.
Truja Ferro Manclús.
Estat original Voltejava manualment des de la mateixa Sala de les Campanes i es repicava des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall.
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de ferro de la Casa Manclús. Està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) electromall monofàsic, (09) motor de vol continu.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1954 als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla. La truja i el motor de vol continu semblen instal·lats per Manclús entre finals dels anys 70 i principis dels 80. Posteriorment s'ha instal·lat un electromall monofàsic.
Propostes Vist l'estat en que es troba la campana es deuria procedir a la restauració del conjunt (prèvia restauració del campanar). En primer lloc es deuria baixar la campana de la torre per netejar-la per dins i per fora, eliminant la capa de brutícia que acumula i recuperant d'aquesta forma la sonoritat original. La truja de ferro actual es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional local valencià i el motor per altre d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau. [Documentació de la campana] (15-07-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 15-02-2017
12 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 08-12-2022
  Convertir a PDF