L'Úrsula (1) - Catedral de Santa Maria - VALÈNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 368)
 • Arxiu sonor de la campana

 • Localització sala de campanes
  Diàmetre 65
  Altura del bronze 62
  Vora 8
  Pes real 209
  FonedorMARTÍ, ANTONI
  Any fosa 1438
  Descripció La campana té una senzilla inscripció en minúscula gòtica i en grec i llatí: "+ ihs benedictus deus in donis suis et sancts" que calia haver escrit "ihsous benedictus deus in donis suis et sanctus".
  La frase forma part de les oracions habituals en els monestirs després del sopar: BENEDICTUS DEUS IN DONIS SUIS, ET SANCTUS IN OMNIBUS OPERIBUS SUIS que es pot interpretar com JESÚS - BENEÏT SIGA DÉU A CAUSA DELS SEUS DONS I SANT ÉS EN TOTES LES SEUS OBRES.
  Hi ha quatre gravats, repetits dos a dos, d'un Ecce Homo i d'una Mare de Déu erecta amb Nen.
  Terç (T) 3 cordons /
  "+ ihs benedictus deus in donis suis et sancts" [mg4] (inusal separació entre paraules) /
  3 cordons /
  (00) (06) (Ecce Homo); (03) (09) (Mare de Déu erecta amb Nen) /
  3 cordons
  Prima Lab 5 -06
  Hum Sol 4 -40
  Tercera Re 6 -30
  Octava Fa 6 +42
  Tocs tradicionals de campanes Vols amb una llarga corda i repics
  Tocs actuals de campanes Vols i repics
  Truja Truja de fusta laminada de France Carillons
  Estat original La campana tenia truja de fusta, amb una ballesta de ferro per a voltejar o tocar la campana a mitges voltes, i una cordeta lligada opcionalment al batall amb el gantxo corresponenent per a repicar. En diversos moments del segle, i segurament per tècniques personals dels distints campaners, la cordeta anava directament al batall, o bé, com per a les altres campanes majors, anava amb un tirant fins al mur enfrontat o fins i tot a una argolla instal·lada en l'ansa central del Manuel.
  Estat anterior En 1988 la campana tenia la truja de ferro, el motor continu, un electromall trifàsic per als tocs de difunts, i cap possibilitat de tocar-la manualment. A més s'havia intercanviat la seua ubicació original per la de la Violant. Fou aquell any quan va començar l'activitat del Gremi de Campaners Valencians, que va canviar radicalment la conservació i l'ús de la campana.
  Estat actual En el moment de la restauració va ser girada 1/4 de volta. En conseqüència encara és parcialment visible en (03) escrit en el terç la paraula "URSULA", probablement escrita pel campaner Rafael AGUADO ROMAGUERA, amb una pintura molt corrosiva i ben traçada.
  Durante els treballs de manteniment realitzats en novembre del 2013 es va verificar que el pes real de la campana és de 209 quilos i no de 159 com li correspondria pel seu diàmetre.
  Mecanismes de toc Vol i repic manual
  Intervencions La campana conservava la instal·lació original fins als finals dels 60, en els quals:
  Fou substituïda la truja original (que fou destruïda) per una de ferro de Roses
  La instal·lació fou dotada de motor continu i electromall trifàsic
  La biga de fusta que servia de punt de recolzament als dos tiples fou substituïda per una de ferro, i en el moment de tornar a muntar les campanes menors, es va permutar la seua possició original. A més es van col·locar a menor altura
  En 1992, amb motiu de l'Expo de Sevilla aquesta campana fou restaurada, reposant la biga de fusta central; reposant la truja de fusta, i tornant a ubicar la campana a la seua altura original, no sent dotada de cap mecanisme.
  En novembre de 2013 la campana ha sigut baixada en la sala de campanes, s'han fet diversos treballs de manteniment de la truja de fusta i de reposició dels ferratges de fixació, i s'ha augmentat el contrapès amb una placa metàl·lica en la part superior de la truja. La campana no ha sigut netejada, malgrat la crosta que la cobreix tant per dins com per fora, degut a les dificultats tècniques que suposa fer-ho in situ. Els treballs han sigut realitzats per l'empresa 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA.
  Protecció Bé Moble d'Interès Cultural (Decret 217/2018) de 30 de novembre (DOGV núm. 8439 07-12-2018) (BOE núm 16 18-01-2019).
  Codi anotació preventiva 000000145333
  En conseqüència els projectes d'intervenció en la campana i les seues instal·lacions han de ser presentats a la Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus per a la seua aprovació, prèviament a l'inici dels treballs.
  Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per una réplica.
  Instal·lació La instal.lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

  Autors de la documentació

  • ESPAÑA i LAVEDA, Vicent; GONZALO ÁLVARO, Juan Ignacio (1988)
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (14-01-2000)
  • ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc (02-11-2002)
  • ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc (04-05-2004)
  Editor LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 12-12-2020
  60 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 06-06-2023
  Convertir a PDF