Sant Bernat Màrtir (2) - Parròquia de Sant Bernat Màrtir de Poble Nou - VALÈNCIA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 3665)

Localització Espadanya
Diàmetre 60
Altura del bronze 49
Vora 6
Pes real 125
FonedorROSES SOLER, JUAN BAUTISTA
Any fosa 1952
Descripció La campana compta en primer lloc al terç amb aquesta inscripció, que indica l'advocació de la campana: "# SAN BERNARDO MARTIR #". Per tant està dedicada al titular del temple parroquial, Sant Bernat Màrtir. Baix indica el nom del rector que estava al front de la parròquia en el moment de fondre-la: "# SIENDO CURA PARROCO D. RAFAEL ALCOCER #". Al mig trobem la marca de fàbrica, element molt comú entre les campanes industrials: "JUAN Bta ROSES / FUNDICION / CAMPANAS / ADZANETA / Pvcia VALENCIA". Finalment al mig peu està el nom de la ciutat de València i la data de fosa: "# VALENCIA # AÑO 1952 #".
Espatlla (H) (00) (03) (06) (09) (triangle decorat)
Terç (T) (cordó)
(06) "# SAN BERNARDO MARTIR #"
(cordó)
(06) "# SIENDO CURA PARROCO D. RAFAEL ALCOCER #"
(cordó)
(02) (04) (08) (10) (decoració vegetal)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (Mare de Déu)
(06) "JUAN Bta ROSES / FUNDICION / CAMPANAS / ADZANETA / Pvcia VALENCIA"
(09) (medalló amb creu i àngels)
Mig peu (MP) (02) (04) (08) (10) (triangle decorat)
(2 cordons)
(06) "# VALENCIA # AÑO 1952 #"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Sembla que sols es voltejava manualment des de la base de l'espadanya mitjançant una llarga corda unida al cigonyal.
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Fusta Manclús.
Estat original Comptava amb truja de fusta de perfil valencià, instal·lada per la casa fonedora. Per voltejar-la disposava d'un cigonyal i una corda.
Estat anterior Estava instal·lada amb truja de ferro de la casa Roses fins la restauració de l'any 2002.
Estat actual La campana es troba en un bon estat de conservació, instal·lada en una de les finestres de l'espadanya amb truja de fusta de perfil valencià. Compta amb motor d'impulsos i electromall monofàsic per tocar automàticament. Les eixos de gir descansen en els suports que es prepararen per la mecanització de la campana, en lloc de fer-ho al mur, com seria més segur. També es deuria reforçar el batall amb cable de seguretat, evitant així una possible caiguda al carrer.
Mecanismes de toc Motor d'impulsos (03) i electromall (09)
Intervencions En 1951 es va construir l'actual espadanya, on es va col·locar la campana fosa en 1944. Un any després, en 1952 el rector Mn. Rafael Alcocer va encomanar a la foneria de Juan Bautista Roses d'Atzeneta d'Albaida la fosa de una nova campana. Aquesta es va dedicar a Sant Bernat i després de beneïda va quedar instal·lada a l'espadanya. En 2002 Industrias Manclús, la va restaurar, canviant la truja i els mecanismes de toc. Va ser instal·lada de nou al campanar amb truja de fusta i mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals

Autors

 • MOLLÀ ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (31-01-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 24-04-2015
18 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 23-09-2020
  Convertir a PDF