Mare de Déu de la Misericordia de l'Avellà (2) - Ermita Mare de Déu de l'Avellà - CATÍ (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3663)

Localització Espadanya
Diàmetre 45
Pes aproximat 53
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1951
Descripció La campana té, en primer lloc, una inscripció al terç amb l'advocació a la qual està dedicada, el nom del poble i la data de fosa: "VIRGEN DE LA MISERICORDIA DEL AVELLA - CATI AÑO SANTO 1951.". Seguidament trobem al mig la marca de l'instal·lador: "TALLERES / Cronos /ROQUETAS/ TARRAGONA". Aquest és l'instal·lador però no el fonedor real de la campana, ja que és obra dels Hermanos Roses de Silla. Al mig peu trobem una inscripció amb el nom del rector de Catí d'aquell any: "✱ ✱ ✱ ✱ SIENDO CURA D GASPAR PORTOLES CLIMENT."
Terç (T) (2 cordons)
"VIRGEN DE LA MISERICORDIA DEL AVELLA - CATI AÑO SANTO 1951."
(2 cordons)
Mig (M) (00) (imatge de l'Immaculat Cor de Maria)
(03) (marca de l'instal·lador) "TALLERES / Cronos /ROQUETAS/ TARRAGONA"
(06) (Creu)
(09) (monograma de Maria)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ ✱ ✱ ✱ SIENDO CURA D GASPAR PORTOLES CLIMENT."
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Es repica de forma manual per mitjà d'un cable unit al batall.
Truja Ferro Roses Silla
Estat actual La campana està ubicada a una de les finestres de l'espadanya en regular estat de conservació. Té una truja de ferro i cigonyal per tocar-la a distància (sense cap accessori que ho permeta fer). També disposa d'un cable unit al batall per repicar-la de forma manual.
Mecanismes de toc Cable al batall, (03) (cigonyal no utilitzat).
Intervencions Va ser fosa l'any 1951. Malgrat que a la marca de fàbrica apareix la de Talleres Cronos de Roquetas (Tarragona) la campana va ser fosa per encàrrec d'aquest taller de rellotgeria als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla (València). La campana va quedar finalment instal·lada a una de les finestres de l'espadanya amb truja de ferro.
Propostes La instal·lació actual de la campana no és tradicional ni afavoreix la conservació d'aquesta, per tant s'ha de restaurar. El bronze es deu netejar per dins i per fora, per tal d'eliminar la capa de brutícia de la campana. Igualment es deu canviar la truja actual per altra de fusta de perfil tradicional local. La campana podria conservar el toc manual o mecanitzar-la d'acord amb els seus usos tradicionals.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Primera presa de dades] (1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfixa exterior] (27-05-2018)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 20-08-2018
3 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 23-01-2021
  Convertir a PDF