Santes Maria, Úrsula i Lucrècia(2) - Convent de Santa Úrsula - VALÈNCIA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 3638)

Localització Espadanya
Diàmetre 45
Altura del bronze 40
Pes aproximat 53
FonedorROSES SOLER, JUAN BAUTISTA
Any fosa 1948
Descripció La campana té al terç una inscripció repartida entre dos nivells: "✱ SANTA MARIA - STA URSULA - STA LUCRECIA ✱" / "✱ O. F. M. AÑO 1742 REFUNDIDA AÑO 1948 ✱". Part d'aquesta segurament està copiada de l'antiga campana i indica tres advocacions i la data de fosa de l'antiga campana. A més reprodueix la data de la refosa. Al mig té la marca de fàbrica, element habitual a les foneries industrials: "JUAN BTA ROSES / FUNDICION / CAMPANAS / ADZANETA / VALENCIA".
Terç (T) (02) (04) (08) (10) (triangle decorat) /
(cordó) /
"✱ SANTA MARIA - STA URSULA - STA LUCRECIA ✱" /
(cordó) /
"✱ O. F. M. AÑO 1742 REFUNDIDA AÑO 1948 ✱" /
(cordó)
Mig (M) (00) (creu amb pedestal)
(03) (Mare de Déu)
(06) (marca de fàbrica) "JUAN BTA ROSES / FUNDICION / CAMPANAS / ADZANETA / VALENCIA"
(09) (monograma de Maria)
Mig peu (MP) (2 cordons) /
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Volteig manual per mitjà d'una corda unida al cigonyal.
Truja Fusta ELECTRORECAMP
Estat original Estava dotada amb truja de fusta de perfil tradicional local i segurament disposaria d'accessoris per tocar-la manualment a distància.
Estat anterior L'estat de conservació de la campana abans de la restauració de l'any 2018 era regular. Tenia una truja de ferro de la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida i un cigonyal per tocar-la a distància. El batall estava lligat amb fragments de corda i fil de ferro.
Estat actual Està en bon estat de conservació. Té una truja nova de fusta de perfil tradicional valencià.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1948 als tallers de la foneria de Juan Bautista Roses d'Atzeneta d'Albaida a causa del trencament d'una campana més antiga del segle XVIII. Als anys 60 del segle XX canviaren la truja de fusta per altra de ferro, treball que va fer la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida. L'any 2018 Electrorecamp la va baixar per restaurar-la. El bronze es va netejar per eliminar la capa de brutícia i la truja de ferro la canviaren per altra de fusta de perfil tradicional valencià. El dia 11 de desembre es va beneir la restauració.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes Segons Mollà Alcañiz, "O F M" de l´epigrafia vol dir Ordo Fratrum Minorum, ja que molt prop estava el convent dels mínims (Nota de F. LLOP). No obstant això, les sigles dels mínims són OM (Ordo Minimorum). OFM són les sigles que representen la denominació oficial dels franciscans i per tant la campana antiga podria procedir d'un convent d'aquesta ordre o un lloc de culte vinculat a ells. (Nota de J. ALEPUZ)

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (1997)
 • RUBIO CONSTANT, Raúl (10-09-2004)
 • LLOP i BAYO, Francesc (28-01-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica de la campana restaurada] (11-12-2018)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 11-12-2018
20 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 20-10-2020
  Convertir a PDF