Santíssim Crist de la Llum (3) - Parròquia de la Mare de Déu de la Salut - XIRIVELLA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3636)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 86
Pes aproximat 368
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1947
Descripció La campana té una creu amb pedestal, un escut nacional i una inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada, el nom del poble i possiblement la data de benedicció: "SANTISIMO / CRISTO / DE LA / LUZ / ✱ CHIRIVELLA 8 SEPTIEMBRE DE 1947 ✱ ✱". El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació. La data l'assenyalem com la de benedicció perquè és el dia de la festivitat de la Mare de Déu de la Salut, patrona del municipi.
Terç (T) (00) (creu)
(03) (escut nacional)
(06) "SANTISIMO / CRISTO / DE LA / LUZ / ✱ CHIRIVELLA 8 SEPTIEMBRE DE 1947 ✱ ✱"
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS / SILLA VALENCIA"
Tocs tradicionals de campanes Volteig manual des de la sala de les campanes i repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic
Truja Ferro Roses
Estat original Segurament estava instal·lada amb una truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià. Tindria també una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat actual Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall. Té batall lligat.
Mecanismes de toc (03) electromall, (09) motor de vol amb cadena
Intervencions La campana va ser l'any 1947 als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla i dedicada al Crist de la Llum. Segurament es va dotar amb una truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià. Als anys 60 la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida la va mecanitzar, canviant la truja de fusta per altra de ferro i mecanitzant-la amb electromall i motor de vol continu.
Propostes Vist l'estat en què es troba la campana es devia procedir a la restauració del conjunt (prèvia restauració del campanar). En primer lloc es devia baixar la campana de la torre per netejar-la per dins i per fora, eliminant la capa de brutícia que acumula i recuperant d'aquesta forma la sonoritat original. La truja de ferro actual es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional local valencià, el motor per altre d'impuls i l'electromall per altre monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Primera presa de dades] (01-01-1997)
 • LLOP i BAYO, Francesc (27-12-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 17-03-2020
1 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 30-11-2022
  Convertir a PDF