Sant Vicent Ferrer (5) - Parròquia de Sant Pasqual Bailón - VALÈNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3630)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 53
Pes aproximat 86
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1947
Descripció La campana compta amb un conjunt de inscripcions en llatí. En primer lloc, al terç trobem la següent: "# JUVENUM PAROECIAE SUMPTIBUS # ANNO 1947". Aquesta es pot traduir com: "# FETA PELS JÓVENS DE LA PARROQUIA # ANY 1947". Seguidament, ja al mig, trobem una imatge de Sant Vicent Ferrer amb aquesta inscripció: "TIMETE DEUM ET DATI". La seua traducció seria: "TEMEU A DÉU I DONEU-LI". Segurament per motius d'espai no van posar l'expressió completa que diu així: "TIMETE DEUM ET DATE ILLI HONOREM ET GLORIAM QUIA VENIT IN HORA IUDICI EIUS", que en valencià seria: "TEMEU A DÉU I LLOEU-LO PER QUE VINDRÀ EN EL HORA DEL JUDICI". Aquesta pertany al capítol 15 del Apocalipsi de Sant Joan i habitualment acompanya en una filacteri a les representacions de Sant Vicent Ferrer. Baix de la imatge trobem el nom de la campana: "SANCTUS VICENTIUS FERRARIUS". La traducció seria: "SANT VICENT FERRER". Al mig peu està aquesta inscripció: "PAROCHO PASCHALIS BAILON VALENTINAE URBIS DR D RAPHAELE FERRANDIS VILLANUEVA". Esta inscripció la podem traduir com: "RECTOR DE SANT PASQUAL BAILÓN DE LA CIUTAT DE VALÈNCIA EL DR. D. RAFAEL FERRANDIS VILLANUEVA". En ella trobem una commemoració del rector que estava al front de la parròquia quan va ser fosa la campana i a més especifica el lloc per al que va ser fosa.
Terç (T) (2 cordons)
(06) "# JUVENUM PAROECIAE SUMPTIBUS # ANNO 1947"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Imatge de Sant Vicent Ferrer) "SANCTUS VICENTIUS FERRARIUS"
(03) (Anagrama de Jesús)
(06) (Creu)
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"
Mig peu (MP) (2 cordons)
"PAROCHO PASCHALIS BAILON VALENTINAE URBIS DR D RAPHAELE FERRANDIS VILLANUEVA"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Volteja automàticament.
Truja Ferro Manclús Vella.
Estat original Comptava amb truja de fusta, instal·lada per la casa fonedora.
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada entre unes bigues de ferro a la volta de la Sala de les Campanes. Disposa de truja de ferro (molt oxidada) i està mecanitzada amb motor de vol continu i un sistema de mig vol (que no funciona). A més compta amb batall lligat. La superfície del bronze està coberta per una capa de brutícia, que dificulta la lectura de inscripcions i elements ornamentals, i a més afecta a la sonoritat de la campana.
Mecanismes de toc (03) mig vol, (09) motor d'impulsos
Intervencions Per a la nova Parròquia de Sant Pasqual Bailón varen ser foses dos campanes noves l'any 1947. La major es va dedicar a Sant Vicent Ferrer i va ser fosa el 11 de març de 1947 als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla. La benedicció va tindre lloc el 4 de maig del mateix any, sent rector Mn. Rafael Ferrandis i actuant com a padrins Jaume Soler i Aurora Primo. El cost de la nova campana va ser de 3.380 pessetes. Al mes de maig de 1959 es va canviar la truja de fusta per altra de ferro i mecanitzaren la campana amb motor de vol continu. Els treballs estigueren a càrrec de la foneria Manclús del Grau de València. La mateixa foneria va instal·lar en 1968 un mig vol.
Propostes La instal·lació actual de la campana no té cap vinculació amb la tradició local ni ajuda a la conservació del bronze, per tant es deuria procedir a la restauració del conjunt. La campana es deuria baixar de la torre, netejant el bronze per dins i fora. La truja actual es deu canviar per altra de fusta, de perfil tradicional local, i el motor de vol renovar per altre d'impulsos.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; BUIGUES METOLA, Marcos [Documentació de la campana] (12-12-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 28-03-2016
4 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 23-01-2021
  Convertir a PDF