Santa Maria (2) - Parròquia de Sant Pasqual Bailón - VALÈNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3629)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 38
Pes aproximat 32
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1947
Descripció La campana compta amb un conjunt de inscripcions en llatí. En primer lloc, al terç trobem la següent: "PUERORUM PAROECIAE SUMPTIBUS ANNO 1947". Aquesta la podem traduir com: "A EXPENSES DELS XIQUETS DE LA PARROQUIA ANY 1947". En ella indica que la campana va ser sufragada pels xiquets de la feligresia parroquial i l'any en que va ser fosa. A continuació, al mig trobem la següent inscripció: "SANCTA MARIA CAUSA NOSTRAE LAETITIAE". Aquesta es pot traduir com: "SANTA MARIA CAUSA DE LA NOSTRA ALEGRIA". Aquesta prové de la Litaniae Lauretanae o Lletanies de la Mare de Déu, un conjunt de súpliques dirigires a Maria. Seguidament trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)". Al mig peu està aquesta inscripció: "PAROCHO PASCHALIS BAILON VALENTINAE URBIS DR D RAPHAELE FERRANDIS VILLANUEVA". La traducció d'aquesta seria: "RECTOR DE SANT PASQUAL BAILÓN DE LA CIUTAT DE VALÈNCIA EL DR. D. RAFAEL FERRANDIS VILLANUEVA". En ella trobem una commemoració del rector que estava al front de la parròquia quan va ser fosa la campana i a més especifica el lloc per al que va ser fosa.
Terç (T) (2 cordons)
"PUERORUM PAROECIAE SUMPTIBUS ANNO 1947"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (Al·legoria de la Mare de Déu dels Dolors)
(06) (Monograma de Maria) "SANCTA MARIA CAUSA NOSTRAE LAETITIAE"
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"
Mig peu (MP) (2 cordons)
"PAROCHO PASCHALIS BAILON VALENTINAE URBIS DR D RAPHAELE FERRANDIS VILLANUEVA"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Volteja automàticament.
Truja Ferro Manclús Vella.
Estat original Comptava amb truja de fusta, instal·lada per la casa fonedora.
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada entre unes bigues de ferro a la volta de la Sala de les Campanes. Disposa de truja de ferro (molt oxidada) i està mecanitzada amb motor de vol continu i un sistema de mig vol (que no funciona). A més compta amb batall lligat. La superfície del bronze està coberta per una capa de brutícia, que dificulta la lectura de inscripcions i elements ornamentals, i a més afecta a la sonoritat de la campana.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu, (09) mig vol
Intervencions Per a la nova Parròquia de Sant Pasqual Bailón varen ser foses dos campanes noves l'any 1947. La menor es va dedicar a la Mare de Déu i va ser fosa el 11 de març de 1947 als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla. La benedicció va tindre lloc el 4 de maig del mateix any, sent rector Mn. Rafael Ferrandis i actuant com a padrins Vicent Chofré i Carme Arbona. El cost de la nova campana va ser de 1.544 pessetes. Al mes de maig de 1959 es va canviar la truja de fusta per altra de ferro i mecanitzaren la campana amb motor de vol continu. Els treballs estigueren a càrrec de la foneria Manclús del Grau de València. La mateixa foneria va instal·lar en 1968 un mig vol.
Propostes La instal·lació actual de la campana no té cap vinculació amb la tradició local ni ajuda a la conservació del bronze, per tant es deuria procedir a la restauració del conjunt. La campana es deuria baixar de la torre, netejant el bronze per dins i fora. La truja actual es deu canviar per altra de fusta, de perfil tradicional local, i el motor de vol renovar per altre d'impulsos.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals

Autors de la documentació

 • MOLLÀ ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; BUIGUES METOLA, Marcos [Documentació de la campana] (12-12-2014)
Editor BUIGUES METOLA, Marcos
Actualització 05-09-2019
2 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 18-01-2021
  Convertir a PDF