Mare dels Socors (2) - Parròquia de la Mare de Déu "del Socorro" - VALÈNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3624)

Localització Campanar
Diàmetre 72
Altura del bronze 61
Vora 8
Pes aproximat 216
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1946
Descripció La campana té en primer lloc una inscripció al terç en espanyol amb el nom de la parròquia, el de la ciutat i la data de fosa: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS / SILLA (VALENCIA)". El fet de que figure el lloc on està ubicada té relació amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar. Acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.

Seguidament, trobem al mig una imatge de la Mare de Déu dels Socors, una creu, un escut d'Espanya i la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS / SILLA (VALENCIA)". Per últim trobem al mig peu dos inscripcions. La primera indica l'advocació a la qual està dedicada la campana: "STMA. MADRE DEL SOCORRO". La segona té els noms del rector de la parròquia i l'arquebisbe de València del moment: "✱ SIENDO PRIMER CURA PARROCO REVDO. D. BERNARDO BLASCO SIENDO ARZOBISPO EL EXCMO. SR. D. MARCELINO OLAECHEA".
Terç (T) (2 cordones)
"✱ PARROQUIA DE "NTRA. SRA. DEL SOCORRO VALENCIA 1946"
(2 cordones)
(02) (04) (08) (10) (motivo decorativo)
Mig (M) (00) (imatge de la Mare de Déu del Perpetu Socors)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS / SILLA (VALENCIA)"
(06) (Creu)
(09) (Escut nacional)
Mig peu (MP) (00) "STMA. MADRE DEL SOCORRO"
(2 cordons)
"✱ SIENDO PRIMER CURA PARROCO REVDO. D. BERNARDO BLASCO SIENDO ARZOBISPO EL EXCMO. SR. D. MARCELINO OLAECHEA"
(2 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic i volteig manual.
Tocs actuals de campanes No es toca.
Truja Truja de fusta i formigó
Estat actual L'estat de conservació del conjunt és regular. Conserva la truja antiga que està feta amb diverses peces de fusta (el braç i dos llistons) i dos de formigó (les centrals de la truja). Hi ha restes de pintura de color blau a aquestes parts . Té un cigonyal per voltejar-la, que no es fa servir. Està molt bruta d'excrements de colom.
Mecanismes de toc Corda al batall, (09) cigonyal
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1946 junt amb l'altra als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla (València). La mateixa foneria es va encarregar d'instal·lar la campana a la torre i adquirir la truja de fusta.
Propostes La instal·lació és tradicional i s'ha de conservar. En cas de restauració la truja i els ferratges es deuen conservar i intervenir tractant d'aprofitar els màxims elements possibles de la instal·lació. En cas de canvi, es deuen fer altres nous exactament igual que els canviats. Es podria mecanitzar amb electromall monofàsic i motor de vol per impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant, pot refondre`s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Primera presa de dades] (01-01-1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan, GABARDA PORRAS, Vicente [Documentació fotogràfica i fitxa] (21-05-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 02-08-2019
19 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 18-01-2021
  Convertir a PDF