Sant Pere Apòstol (4) - Parròquia dels Sants de la Pedra de Carpesa - VALÈNCIA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 3613)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 111
Altura del bronze 92
Vora 14
Pes aproximat 792
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1945
Descripció La campana compta amb la següent inscripció al terç: "SAN PEDRO APOSTOL". Aquesta indica l'advocació a la que està dedicada. Al mig trobem la marca de fàbrica, element habitual entre les campanes industrials: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos SILLA (VALENCIA". Finalment al mig peu està aquesta inscripció: "CARPESA A 7 OCTUBRE 1945". En ella indica el lloc per al que va ser fosa i una data, que segurament correspon amb la de benedicció. El element més significatiu és que indica el nom del lloc per al que va ser fosa, fet vinculat a la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939). Durant aquesta es retiraren dels campanars centenars de bronzes, sense cap control ni inventari, fet que no va permetre recuperar-les a partir de 1939 al no indicar-ho les inscripcions. Per aquest motiu es va convertir en molt habitual el fet d'indicar el nom del poble.
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
(04) "SAN PEDRO APOSTOL"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)) / (angelots en garlanda inferior)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos SILLA (VALENCIA"
(09) (Escut Nacional)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(04) "CARPESA A 7 OCTUBRE 1945"
(2 cordons)
(02) (04) (06) (08) (querubí)
Peu (2 cordons)
(3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es repicava des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall. Els vols es realitzarien des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament. Toca les Hores.
Truja Fusta 2001 Técnica y Artesanía.
Estat original Estava instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Comptava amb una maça exterior, accionada per mitjà de la maquinària del rellotge, que tocava les hores.
Estat anterior Es trobava en regular estat de conservació, ja que comptava amb truja de ferro de la casa Manclús. Estava mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic. Comptava amb un batall de fixació rígida, que resultava extremadament perillós, ja que podria haver causat el trencament de l'ansa batallera i en conseqüència la caiguda al carrer. La instal·lació no tenia cap vinculació amb la tradició local ni facilitava tocar manualment la campana.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic. Té un batall amb soquet, lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impulsos, electromall monofàsic.
Intervencions La campana va ser fosa en l'any 1945 als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla. Està dedicada a Sant Pere Apòstol, antic titular de la parròquia fins l'any 1942, quan va canviar als Sants de la Pedra. En les inscripcions figura la data de 7 d'octubre de 1945, que deu correspondre a la data de benedicció, ja que coincideix amb la celebració litúrgica de la Mare de Déu del Rosari. Aquesta advocació compta amb una gran veneració al poble.

Entorn als anys 1970 la foneria de Salvador Manclús del Grau de València va mecanitzar el conjunt de campanes. La truja original de fusta va ser canviada per altra de ferro, instal·lant un motor de vol continu. Posteriorment el batall es va canviar per altre de fixació rígida.

En 2011 va ser restaurada per 2001 Técnica y Artesanía, que la va baixar de la torre per traslladar-la als tallers de restauració. El bonze va ser netejat per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. En desembre del mateix any va tornar a la torre, quedant mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic. El batall va ser canviat per altre nou, lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la fitxa de la torre

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Tesi doctoral] (1997)
 • LLOP i BAYO, Francesc (20-09-2006)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (28-04-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 04-01-2016
18 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 27-09-2020
  Convertir a PDF