Mare de Déu del Pilar (1) - Parròquia de la Santíssima Trinitat - TAVERNES BLANQUES - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 3602)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 49
Altura del bronze 40
Vora 5
Pes aproximat 68
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1944
Descripció La campana compta amb la següent inscripció al terc: "TABERNES BLANQUES · 1944 · DONADA POR P. RICARDO LLUCH·". En ella trobem en primer lloc el nom de municipi, el any de fosa i el del donant. El fet d'indicar el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació. Seguidament, al mig, està la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)". Finalment al mig peu trobem el nom dels padrins: "# # PADRINOS RAFAEL LLUCH SANTAFE · MADRINA MARIA LLUCH REAL #".
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
"TABERNES BLANQUES · 1944 · DONADA POR P. RICARDO LLUCH·"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (Gall)
(06) "NUESTRA SEÑORA / DEL / PILAR"
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"
Mig peu (MP) (2 cordons)
"# # PADRINOS RAFAEL LLUCH SANTAFE · MADRINA MARIA LLUCH REAL #"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Sembla que sols es voltejava, possiblement amb cigonyal.
Tocs actuals de campanes Volteja automàticament.
Truja Ferro de Roses
Estat original Comptaria amb truja de fusta, instal·lada per la casa fonedora, possiblement amb elements per al seu toc com un cigonyal.
Estat actual La campana es troba en un regular estat de conservació, instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de ferro. Aquesta està pintada de verd i oxidada per la continua exposició de la mateixa als agents atmosfèrics. Compta amb motor de vol continu i el batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat. Vist l'estat en que es troba i que la instal·lació no imita l'estat tradicional seria recomanable la restauració de la campana. Es deuria baixar del campanar per netejar per dins i fora i canviar la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. El motor actual es deuria renovar per un altre d'impulsos, que permeta tocar manualment la campana i imite els tocs tradicionals.
Mecanismes de toc (09) motor de vol continu.
Intervencions Va ser fosa en l'any 1944 als tallers de la foneria Hnos. Roses de Silla (València) per encàrrec del pare Ricardo Lluch i donada a la parròquia de Tavernes. En 1969 la casa Roses d'Atzeneta d'Albaida va realitzar els treballs de mecanització de la mateixa, canviant la truja de fusta per altra de ferro del model de la casa i instal·lant el motor de vol continu.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors de la documentació

 • MOLLÀ ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (04-11-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 20-02-2015
19 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 21-10-2020
  Convertir a PDF