Sants de la Pedra (3) - Parròquia de la Immaculada Concepció - ALCÀNTERA DE XÚQUER (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 360)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 70
Altura del bronze 58
Vora 7
Pes aproximat (en quilos) 199
FonedorROSES, VICENTE
Any fosa 1770
Descripció La campana té sis de les anses amb decoracions antropomorfes i tres cordons en el terç. Entre els dos superiors té en un lateral aquesta: "S ✱ ABDON ✱ Y ✱ S ✱ SENEN". Aquesta completa seria: "SAN ABDON Y SAN SENEN". En ella indica l'advocació a la qual està dedicada, els Sants Abdó i Senent, coneguts popularment com els Sants de la Pedra. En el costat oposat compta amb aquesta inscripció: "AVE MARIA ✱". Esta es correspon amb les primeres paraules de l'Ave Maria, l'oració més popular de les dirigides a la Mare de Déu, que podem traduir com: "ET SALUDE MARIA". És una variant del text narrat per l'evangelista Lluc (Llc., 1:28), que inclou el nom de Maria (no present al relat evangèlic, però si a l'oració). A continuació, presenta en el mig una creu de calvari, un Sant Miquel i l'any de fosa baix d'aquesta imatge: "AÑO ✱ I770 ✱". No indica el nom del fonedor, no obstant l'anàlisi dels elements decoratius i la lletra utilitzada, ens remeten a les campanes foses per Vicent Roses, fonedor de Benissoda. La campana, una volta fosa, seria beneïda i pujada al campanar. La truja que tenia antigament possiblement fora feta el mateix any en què va ser fosa.
Anses Anses amb decoracions antropomorfes.
Terç (T) (cordó) /
(00) "AVE MARIA ✱" /
(cordó) /
(06) "S ✱ ABDON ✱ Y ✱ S ✱ SENEN"
(cordó)
Mig (M) (00) (Creu de calvari)
(06) (Sant Miquel) / "AÑO ✱ I770 ✱"
(2 cordons)
Mig peu (MP) (2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejava manualment des de la mateixa Sala de les Campanes i repicava des dels peus de la torre per mitjà d'una llarga corda unida al batall. Tocava les hores.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament. Toca les hores.
Truja Fusta nova Campanas y Relojes Monumentales
Estat original En 1995, abans de la mecanització, la campana estava perfectament orientada, amb la creu cap a fora. Tenia corda al batall per tocar de baix.
Estat anterior L'estat de conservació de la campana era regular i la instal·lació presentava un desgast habitual pel pas del temps i l'acció dels agents climàtics. La truja estava en regular estat i presentava alguns clavills. Estava mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Disposava de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. Per altra banda, el bronze estava prou tacat de pintura. La creu estava orientada cap a l'interior, contra el que resulta habitual, ja que es considerava un signe de protecció i per tant sempre estava orientat cap a l'exterior. Es conservava el martell exterior que accionava el toc de les hores, tot i que ja no accionava el toc.
Estat actual L'estat de conservació del conjunt és bo. La campana està instal·lada amb truja nova de fusta, que té un perfil semblant al de l'antiga, en una de les finestres de la sala de campanes i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. El batall està lligat i dotat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) electromall monofàsic i motor d'impuls
Intervencions Després de la documentació de l'any 1995, Vicent Tomàs Calatayud (oncle) la va mecanitzar. Per portar a terme aquest procés es canviaren els rodaments de la campana, incorporant un motor d'impuls i electromall monofàsic. Afortunadament, la mecanització no va modificar excessivament la instal·lació de la campana. A més es va canviar l'orientació del bronze, que en 1995 estava amb la creu cap a fora. En 2020 ha estat restaurada per Campanas y Relojes Monumentales, que l'ha baixat del campanar per a netejar-la per dins i per fora i canviar la truja de fusta per altra nova. En agost de 2020 ha tornat restaurada a la parròquia i s'ha exposat a l'interior del temple.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes La truja original era molt interessant - la campana important.

Autors de la documentació

  • ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc (04-08-1995)
  • ASPAS PERIS, Pep (19-08-2008)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (28-10-2016)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la restauració de la campana] (13-11-2022)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 23-12-2022
39 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 101 Visitants: 101 Usuaris: 0