Maria Anna (1) - Parròquia de Sant Bernat Màrtir de Poble Nou - VALÈNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3596)

Localització Espadanya
Diàmetre 55
Altura del bronze 47
Vora 5
Pes aproximat 96
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1944
Descripció En primer lloc trobem al terç el nom de la parròquia: "# # PARROQUIA DE SAN BERNARDO MARTIR #". Al mig està el nom de la campana: "MARIA / ANA"; i junt a aquesta la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)". Finalment al mig peu indica el nom del rector que estava al front de la parròquia en el moment de fondre-la, el del lloc i la data: "# SIENDO CURA PARROCO D. PEREGRIN LLORENS # VALENCIA AÑO 1944". Aquestes inscripcion són significatives i estan vinculades a la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939). Durant aquesta es retiraren dels campanars centenars de bronzes, sense cap control ni inventari, fet que no va permetre recuperar-les a partir de 1939 al no indicar-ho les inscripcions. Per aquest motiu es va convertir en molt habitual el fet d'indicar el nom del poble i en algunes, com aquesta, el nom de la parròquia i el del rector.
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
(06) "# # PARROQUIA DE SAN BERNARDO MARTIR #"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (Monograma de Maria)
(06) "MARIA / ANA"
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"
Mig peu (MP) (2 cordons)
"# SIENDO CURA PARROCO D. PEREGRIN LLORENS # VALENCIA AÑO 1944"
(2 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Sembla que sols es voltejava manualment des de la base de l'espadanya mitjançant una llarga corda unida al cigonyal.
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Fusta Manclús.
Estat original Comptaria amb una truja de fusta de perfil valencià, possiblement amb algunes peces de formigó i instal·lada per la casa fonedora. Tindria a més un cigonyal.
Estat actual La campana es troba en un bon estat de conservació, instal·lada en una de les finestres de l'espadanya amb truja de fusta de perfil valencià. Compta amb motor d'impulsos i electromall monofàsic per tocar automàticament. Les eixos de gir descansen en els suports que es prepararen per la mecanització de la campana, en lloc de fer-ho al mur, com seria més segur. També es deuria reforçar el batall amb cable de seguretat, evitant així una possible caiguda al carrer.
Mecanismes de toc Motor d'impulsos (03) i electromall trifàsic (09)
Intervencions En 1944 va ser fosa aquesta campana als tallers dels Hnos Roses de Silla (València) per encàrrec del rector de la Parròquia de Sant Bernat, el Rvd. Peregrín Llorens. Una volta beneïda va quedar instal·lada provisionalment a l'ermita de Santa Anna de l'Alqueria del Pi, que va servir de temple provisional de la Parròquia de Sant Bernat. En 1951 amb la construcció de la nova espadanya va ser ubicada en aquesta. En 2002 Industrias Manclús, la va restaurar, canviant la truja i els mecanismes de toc. Va ser instal·lada de nou al campanar amb truja de fusta i mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals

Autors de la documentació

 • MOLLÀ ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (31-01-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 25-04-2015
18 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 25-01-2021
  Convertir a PDF