Sant Miquel Arcàngel (3) - Parròquia de Sant Miquel Arcàngel - BURJASSOT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3595)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 101
Altura del bronze 84
Vora 10
Pes aproximat 597
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1943
Descripció Al terç trobem el nom del municipi i la data de fundició: " * BURJASOT AÑO 1943 * *". Al mig continua amb la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA VALENCIA" i junt aquesta la advocació a la que es dedica: "SAN / MIGUEL / ARCANGEL", el titular del temple. Finalment trobem els donants, padrinds de la campana i el rector del moment: "A EXPENSAS / J. ARTISTICA C. CATOLICO Y/ DÑA ADELAIDA CARCES DE BONORA / Y DÑA BERTA CARCES DE BAGUENA / PADRINOS / D. VICENTE VALERO BALLETER Y STA. DÑA. CARMEN CANO CARCES / SIENDO CURA / D. DOMINGO SANCHO".

Compta amb unes incripcions característiques del moment en que es va fer la campana, indicant el nom del poble, el de la propia campana i el dels donants. Com que centenars de campanes van ser baixades dels respectius campanars sense control ni registre, moltes no tornaren a les torres originals, ja que les inscripcions no ho indicaven. Per evitar aquest fet, campanes com aquesta van incliure aquesta informació entre les inscripcions.
Terç (T) (2 cordons)
(06) "* BURJASOT AÑO 1943 * *"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES nos / SILLA (VALENCIA)
(06) "SAN / MIGUEL / ARCANGEL"
(09) "J. ARTISTICA C. CATOLICO Y/ DÑA ADELAIDA CARCES DE BONORA / Y DÑA BERTA CARCES DE BAGUENA / PADRINOS / D. VICENTE VALERO BALLETER Y STA. DÑA. CARMEN CANO CARCES / SIENDO CURA / D. DOMINGO SANCHO".
Mig peu (MP) (2 cordons)
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Vols des de la Sala de les Campanes i repics des dels peus de la torre amb llargues cordes.
Tocs actuals de campanes La campana volteja i repica de forma automàtica.
Truja Ferro Manclús vella
Estat original Comptaria amb una truja de fusta de la casa Roses de Silla i algún mecanisme per al seu toc manual, com una ballesta.
Estat anterior En juny de 2013 el motor estava trencat i la campana no voltejava. Per un altra banda comptava amb un martell que tocava molt irregularment. La campana no voltejava i dels tocs a missa apenes feia uns poc colps.
Mecanismes de toc (09) motor d'impulsos)
Intervencions Va ser fosa en 1943 per la casa Roses de Silla (València), beneïda i pujada a la torre. Amb anterioritat a 1966 Manclús va subsiituïr la truja de fusta per altra de ferro, sent mecanitzada amb motor de vol continu i electromall per la casa Roses en eixe any. En 2013 el motor de vol continu ha estat substituït per un d'impulsos.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (21-06-2013)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 21-06-2014
12 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 25-01-2021
  Convertir a PDF