Sant Francesc Xavier (1) - Parròquia de la Immaculada Concepció - ALCÀNTERA DE XÚQUER (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 358)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 46
Altura del bronze 39
Vora 5
Pes aproximat 56
FonedorROSES, JAIME
Any fosa 1848
Descripció La campana té aquesta inscripció al terç: "JRANSISCO JAVIER ANO I848". La O de "ANO" es llig amb dificultat per defecte de fosa. La inscripció correctament seria: "FRANCISCO JAVIER AÑO 1848". En ella indica el nom de la campana i la data en que va ser fosa.
Espatlla (H) (2 cordons)
Terç (T) (2 cordons) /
"JRANSISCO JAVIER AN (O borrada) I848" (garlanda fins completar el buit) /
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Voltejava des de la mateixa Sala de les Campanes, comptava amb una llarga corda al batall per repicar-la des dels peus del campanar. Tocava els quarts per mitjà d'un martell exterior.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament. Toca el quarts.
Truja Fusta Antiga
Estat anterior En 1995 la campana estava mal orientada (amb la creu cap a dins). La campana conservava l'antic electromall dels quarts, desplaçat. El toc encara era exclusivament manual i disposava d'una llarga corda al batall per repicar-la des dels peus de la torre.
Estat actual L'estat de conservació de la campana es delicat, ja que l'electromall colpeja el bronze excessivament baix i ha trencat una part important del llavi, podent causar en un futur el trencament de la campana. L'estat de la truja i ferratges és adequat i tan sols presenten l'habitual desgast a cara exterior on és més accentuada l'acció dels agents climàtics. Està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic, que com hem dit colpeja excessivament baix. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) electromall monofàsic, (09) motor d'impuls.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1848, no indica el nom del fonedor, no obstant ens sembla factible atribuir-la a Jaime Roses. Aquest era fonedor ambulant, viatjant per pobles i ciutats per oferir els seus servicis. Campanes del mateix any, segurament seues també, en trobem a les veïnes poblacions de Beneixida, Cotes i Càrcer. La campana, una volta fosa, seria beneïda i pujada al campanar. La truja que té actualment possiblement fora feta el mateix any en que va ser fosa. Posteriorment s'han efectuat alguns reforços als ferratges, ja que presenta soldadures i afegits.

Posteriorment a la documentació de l'any 1995, Vicent Tomàs Calatayud (oncle) la va mecanitzar. Per portar a terme aquest procés es canviaren els rodaments de la campana, incorporant un motor d'impuls i electromall monofàsic. Afortunadament la mecanització no va modificar la instal·lació de la campana. A més es va canviar l'orientació de la campana, que en 1995 estava amb la creu cap a dins i durant la documentació de 2016 estava orientada a l'exterior la creu.
Actuacions urgents L'electromall deuria ser paralitzat immediatament ja que pot causar el trencament de la campana.
Propostes Vist l'estat en que es troba proposem que es porte un manteniment de la campana cada cert temps per revisar ferratges i demés elements, ja que l'estat de conservació del conjunt és bo, però cal revisar i tractar la instal·lació per evitar accidents i altres problemes de conservació.

Qualsevol intervenció futura a la campana o a la instal·lació deu tindre en compte la importància de conservar la històrica instal·lació i el propi bronze. No es deuen canviar ferratges o la truja si no és estricament necessari per a garantir la conservació de la campana.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes La truja és molt interessant.

Autors de la documentació

 • ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc (04-08-1995)
 • ASPAS PERIS, Pep (19-08-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (28-10-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 21-11-2016
13 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 09-03-2021
  Convertir a PDF