Sant Eduard Rei, el Simbolet (1) - Parròquia dels Sants Reis - ALBALAT DELS SORELLS - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 3558)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 34
Pes aproximat 23
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1942
Descripció La campana, sense cap cordó, compta amb la següent inscripció: "San EDUARDO REY / ALBALAT DELS SORELLS / 1942". El fet que tota la inscripció és incisa indica que la campana estava fosa amb antelació al encàrrec, afegint-la després. Per un altra banda és molt comú en aquesta època indicar el nom de la campana així com del municipi, ja que centenars de campanes van desaparèixer en la Guerra Civil sense poder ser recuperades, ja que la majoria no indicaven a les inscripcions la seua procedència.
Terç (T) (cordó)
Mig (M) (00) (Creu incisa)
(06) (inscripció) "San EDUARDO REY"
Mig peu (MP) (06) (inscripció) "ALBALAT DELS SORELLS / 1942"
Tocs tradicionals de campanes Mitjançant una llarga corda, era tocada des de baix de la torre en el moment d'Alçar a Déu durant la missa. No participava en la resta de tocs ni en els vols
Tocs actuals de campanes Volteja automàticament.
Truja Fusta 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA
Estat original Des de la seua instal·lació en 1942 la campana es localitzava en la part alta de una de les finestres, entre dos bigues de fusta. Durant les succesives intervencions a la resta de les campanes aquesta va romandre en la seua ubicació, dotada amb truja de fusta i un cigonyal per tocar-la des de baix del campanar. Popularment es coneguda com el Simbolet.
Estat actual Es trova en un bon estat de conservació, restaurada. Compta amb una truja de fusta nova de 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA, a més ha estat dotada amb ballesta i motor d'impulsos.
Mecanismes de toc (03) ballesta, (09) motor d'impulsos.
Intervencions En agost de 2013 es baixada de la torre per iniciar els treballs de restauració, substituïnt la truja de fusta per un altra nova, de forma que els eixos de la campana descansen directament sobre el mur.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana sense cap valor i que pot refondre´s després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals
Notes

Autors

 • MOLLÀ ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la restauració] (03-10-2013)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 21-05-2016
4 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, inscripcions, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 09-07-2020
  Convertir a PDF