Maria del Carme (2) - Convent carmelità de la Mare de Déu de l'Esperança - el Carme - ONDA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3552)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 77
Altura del bronze 66
Vora 8
Pes aproximat 264
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1942
Descripció En primer lloc trobem al mig aquesta inscripció: "MARIA DEL CARMEN". En ella indica l'advocació mariana a la que està dedicada, la Mare de Déu del Carme, patrona dels carmelites. Seguidament disposa de la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)". Finalment al mig peu té aquesta inscripció: "
Terç (T) (2 cordons)
(00) (03) (06) (09) (flor)
(2 cordons)
(02) (04) (08) (10) (garlanda)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (Escut Nacional)
(06) "MARIA / DEL / CARMEN"
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "# # # RESTAURACIÓN DE EL CARMEN 1942 # #"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Voltejava manualment i es repicava des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Ferro Manclús Nova.
Estat original La campana disposava de truja de fusta, instal·lada per la casa fonedora. Disposaria a més d'una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Té una truja de ferro Manclús i està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic. Disposa de batall lligat però no reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu, (09) electromall trifàsic.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1942 amb motiu de la tornada dels Pares Carmelites al convent després de la restauració efectuada per les destrosses de la Guerra Civil (1936-1939). Va ser fosa als tallers de la foneria Hnos. Roses, ubicada a la localitat valenciana de Silla, quedant instal·lada al campanar després de ser beneïda. L'any 1987 la foneria de Salvador Manclús del Grau de València la va mecanitzar, canviant la truja de fusta per altra de ferro i dotant-la de motor de vol continu i electromall trifàsic per tocar-la automàticament.
Propostes Seria recomanable iniciar els treballs de restauració de la campana per tal de recuperar la instal·lació tradicional. Aquesta es deuria baixar del campanar per netejar-la per dins i fora, eliminant així la brutícia acumulada. La truja de ferro es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià i els mecanismes de toc actuals deuen ser renovats per un motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals

Autors de la documentació

 • MOLLÀ ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació de la campana] (05-07-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 05-11-2016
14 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 23-01-2021
  Convertir a PDF