Sant Gregori (2) - Parròquia de Santa Anna - LA TORRE DE LES MAÇANES (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 355)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 70
Altura del bronze 56
Vora 6
Pes aproximat (en quilos) 199
FonedorROSES SOLER, JUAN BAUTISTA
Any fosa 1940
Descripció La campana compta al terç amb aquesta inscripció: "# # SAN GREGORIO SIENDO ALCALDE Don GREGRORIO ORTS # #". En ella trobem en primer lloc el nom de la campana, dedicada a Sant Gregori, patró del poble. En segon lloc indica el nom del alcalde del moment, possiblement perque la campana va seria sufragada per l'Ajuntament. Al mig trobem la marca de fàbrica: "JUAN Bta ROSES / FUNDICION / CAMPANAS / ADZANETA / Pvcia VALENCIA". Aquest és el element més característic de les foneries industrials, aparegut a principis del segle XX durant la industrialització de la fosa de campanes. Finalment al mig peu indica el nom del poble en espanyol i la data de fosa: "TORREMANZANAS AÑO 1940".

Les inscripcions són característiques del moment en que es va fondre la campana, com ara el fet d'indicar nom de l'alcalde i el del lloc al que estava destinada. El primer es deu al fet que segurament l'Ajuntament va sufragar la seua fosa, ja que a més és la campana dedicada al patró del municipi. Per un altra banda, ens indica que es va fondre per a La Torre les Maçanes, fet vinculat a la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939). En aquesta centenars de campanes es baixaren de les respectives torres sense cap control ni inventari i com que la major part del es inscripcions no indicaven el lloc de destí, moltes no es recuperaren. Per aquest motiu es constant la presència del nom del poble entre les inscripcions.
Espatlla (H) (cenefa de triangles decorats)
Terç (T) (cordó)
(cordó)
"# # SAN GREGORIO SIENDO ALCALDE Don GREGRORIO ORTS # #"
(cordó)
(garlanda vetegal)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal i àngels als costats)
(03) (marca de fàbrica) "JUAN Bta ROSES / FUNDICION / CAMPANAS / ADZANETA / Pvcia VALENCIA"
(06) (Escut franquista)
(09) (Capella gòtica amb Sagrari)
(02) (04) (06) (10) (pensament amb xanglot)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "TORREMANZANAS AÑO 1940"
(2 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejava des de la Sala de les Campanes, mentre que per als repics comptava amb una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Ferro Manclús Nova
Estat original Estava instal·lada a la mateixa finestra que actualment, però una amb truja de fusta que possiblement comptara amb algunes peces de formigó. Tenia també una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat actual Es troba en un regular estat de conservació, instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes. Compta amb truja de ferro i està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall. El batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat. La instal·lació actual no reproduix els tocs tradicionals ni facilita els manuals, per tant seria recomanable iniciar els treballs de restauració de la campana. L'actuació estaria orientada a reposar a truja de fusta de perfil valencià i netejar-la per dins i fora per recuperar la sonoritat. Finalment el motor de vol continu deuria ser canviat per un d'impulsos, que emulara els tocs tradicionals i facilite el seu toc manual.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu, (09) electromall.
Intervencions L'any 1939 va ser fosa als tallers de la foneria de Bautista Roses d'Atzeneta d'Albaida, segurament sufragada per l'Ajuntament de La Torre de les Maçanes. Aquesta arribà al poble per ser beneïda i es pujà al campanar. Ja als anys 90 la casa Manclús va mecanitzar-la, canviant la truja de fusta per altra de ferro i instal·lant un motor de vol continu i electromall. Recentment el batall ha estat canviat, possiblement en 2003.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors de la documentació

  • LLOP i BAYO, Francesc (01-01-1992)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau (27-09-2014)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 23-11-2014
25 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 78 Visitants: 78 Usuaris: 0