Tiple (1) - Parròquia de Santa Anna - LA TORRE DE LES MAÇANES - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 354)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 46
Altura del bronze 38
Vora 4
Pes aproximat 56
FonedorROSES SOLER, JUAN BAUTISTA
Any fosa 1939
Descripció En el terç compta amb una inscripció que va estar esborrada posteriorment a fondre la campana i que sembla dir: "MARIA DE LA ENCARNACION SIENDO CURA / DON [...] MARTINEZ". En ella trobem el primitiu nom de la campana, la Mare de Déu de l'Encarnació, i parcialment el del rector que estava al front de la parròquia quan es va encarregar. En mig està la marca de fàbrica: "Bta / ROSES / F C / ADZANETA / DE / ALBAIDA"; que correctament escrita seria: "BAUTISTA / ROSES / FUNDICION CAMPANAS / ADZANETA / DE / ALBAIDA". Finalment al mig peu està el any de fosa i la conmemoració al fi de la Guerra Civil Española: "AÑO DE LA VICTORIA 1939". També trobem una inscripció esborrada, que segurament correspon al nom del poble per al que va ser encarregada la campana.
Espatlla (H) (00) (03) (06) (09) (triangle decorat)
Terç (T) (cordó)
"MARIA DE LA ENCARNACION SIENDO CURA"
(cordó)
"DON [...] MARTINEZ"
(cordó)
Mig (M) (00) (Creu de Sant Jaume)
(03) (marca de fàbrica) "Bta / ROSES / F C / ADZANETA / DE / ALBAIDA"
(06) (Mare de Déu)
(09) (Custòdia)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(03) "AÑO DE LA VICTORIA 1939"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejava des de la Sala de les Campanes, mentre que per als repics comptava amb una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Ferro Manclús Nova
Estat original Estava instal·lada a la mateixa finestra que actualment, però una amb truja de fusta que possiblement comptara amb algunes peces de formigó. Tenia també una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat anterior En la documentació de 1992 comptava amb un batall de mig vol, característic del sistema europeu, però totalment inadecuat per voltejar. Aquest ja ha estat canviat.
Estat actual Es troba en un regular estat de conservació, instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes. Compta amb truja de ferro i està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall. El batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat. La instal·lació actual no reproduix els tocs tradicionals ni facilita els manuals, per tant seria recomanable iniciar els treballs de restauració de la campana. L'actuació estaria orientada a reposar a truja de fusta de perfil valencià i netejar-la per dins i fora per recuperar la sonoritat. Finalment el motor de vol continu deuria ser canviat per un d'impulsos, que emulara els tocs tradicionals i facilite el seu toc manual.
Mecanismes de toc (03) Motor de vol continu, (09) electromall
Intervencions L'any 1939 va ser fosa als tallers de la foneria de Bautista Roses d'Atzeneta d'Albaida. Estava preparada per un altre lloc, com indiquen les inscripcions esborrades, però l'encarrec es va cancelar i reaprofitaren la campana per a La Torre de les Maçanes. Aquesta arribà al poble per ser beneïda i es pujà al campanar. Ja als anys 90 la casa Manclús va mecanitzar-la, canviant la truja de fusta per altra de ferro i instal·lant un motor de vol continu i electromall. En la documentació del 27 d'octubre de 2014 s'aprecia que la campana ha estat intervinguda recentment, ja que es troba neta. Aquesta intervenció segurament es deu al trencament de les anses de la campana, ja que en 1992 les tenia. El batall ha estat pintat de negre.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • LLOP i BAYO, Francesc (01-01-1992)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau (27-09-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 23-11-2014
30 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 25-10-2020
  Convertir a PDF