Maria de l´Assumpció (3) - Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - MUSEROS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 353)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 95
Altura del bronze 72
Vora 10
Pes aproximat 496
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1983
Descripció Al terç trobem la següent inscripció: "MARIA DE LA ASUNCION RUEGA POR NOSOTROS", aquesta segurament està copiada de la campana refosa i en ella es suplica amb una senzilla oració l'intercesió de la Mare de Déu, en aquest cas de l'Assumpció, per ser titular del temple i patrona del municipi. Està inspirada en les Letaníes dels Sants, una de les principals oracions de l'Església Catòlica. Al mig continua amb la data de la refosa i el rector que estava a la parròquia en eixe any: "REFUNDIDA EN 1.983 / SIENDO CURA PÁRROCO / DON VICENTE SEGURA ABAD"; i la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA 27 / VALENCIA".
Terç (T) (2 cordons)
"MARIA DE LA ASUNCION RUEGA POR NOSOTROS"
(2 cordons)
(garlanda amb motius catòlics)
Mig (M) (00) (Crucifix)
(06) "REFUNDIDA EN 1.983 / SIENDO CURA PÁRROCO ( DON VICENTE SEGURA ABAD " (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA 27 / VALENCIA"
Mig peu (MP) (3 cordons)
(cordó gruix
Peu (cordó)
Tocs actuals de campanes Volteja i repica de forma automàtica. Toca les hores.
Truja Fusta INDUSTRIAS MANCLÚS
Estat anterior Estava instal·lada amb truja de ferro a la mateixa ubicació actual. Comptava amb motor de vol continu i electromall.
Estat actual Està en un bon estat, instal·lada amb truja de fusta a la Sala de les Campanes. Està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall.
Mecanismes de toc 09) motor d'impulsos, electromall
Intervencions La campana gran de la parròquia ha estat refosa en dos ocasions: 1954 i 1983. La primitiva campana era de 1888 i en les dos ocasions es va conservar la inscripció de la primitiva, afegint la corresponent a la refosa. Aquesta es va fer a principis de 1983, sent beneïda en març 1983 en un acte precedit per un pasacarrer que va replegar als padrins de la campana: el alcalde, Jose María Simón i la seua dona. La campana va ser sufragada per la Parròquia i l'Ajuntament, ja que també toca les hores, toc civil que habitualment està a càrrec dels ajuntaments. Les dos refoses van ser efectuades per la casa Manclús, que va pujar la campana a la torre, quedant finalment instal·lada amb els mecanismes i la truja de l'anterior. Va ser restaurada per INDUSTRIAS MANCLÚS S. C. V. en 2006, baixant la campana de la torre per reposar la truja de fusta, netejar-la i mecanitzar de nou el conjunt amb motor d'impulsos i electromall.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • GONZALO ÁLVARO, Juan Ignacio; PÉREZ MORÓN, Santiago (02-03-1990)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (30-06-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 17-12-2014
18 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 25-06-2021
  Convertir a PDF