Sant Onofre (2) - Santuari de Sant Onofre - QUART DE POBLET (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3506)

Localització Espadanya
Diàmetre 40
Pes aproximat 37
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1941
Descripció La campana té en primer lloc la següent inscripció al terç: "✱ SAN ONOFRE ✱ ✱ AÑO 1941. ✱". Aquesta indica l'advocació a la que està dedicada i la data de fosa. Seguidament al mig disposa de la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)". Finalment al mig peu té una inscripció amb el nom dels donants i el del poble: "REGALO DE ONOFRE ANDRES Y MILAGROS DESCALS CUART DE POVLET". El fet de que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació. La forma castellana del nom del poble està mal escrita i correctament seria: "CUART DE POBLET".
Terç (T) (2 cordons)
"✱ SAN ONOFRE ✱ ✱ AÑO 1941. ✱ ✱"
(2 cordons)

Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (querubí)
(06) (Anagrama de Jesús)
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA - VALENCIA
Mig peu (MP) (2 cordons)
"REGALO DE ONOFRE ANDRES Y MILAGROS DESCALS CUART DE POVLET"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro Manclús vella.
Estat actual Està instal·lada a una de les finestres de l'espadanya amb truja de ferro de la foneria Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. Es conserva un martell trifàsic, segurament desconnectat.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu i electromall monofàsic, (09) electromall trifàsic.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1941 als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla i regalada per Onofre Andrés i Milagros Descals. Es va dotar amb truja de fusta i instal·lar posteriorment a una de les finestres de l'espadanya. Als anys 70 es va mecanitzar el seu funcionament. La foneria de Salvador Manclús del Grau de València la va dotar amb truja de ferro i la mecanitzà amb un electromall trifàsic i un motor de vol continu.
Propostes La campana ha de ser restaurada per recuperar la instal·lació tradicional. La truja actual de ferro s'ha de substituir per altra de fusta de perfil tradicional local. El batall es deu que reforçar amb cable de seguretat per evintar la caiguda en cas de trencament.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, S.A [Primera documentació de les inscripcions i decoracions] (1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (14-05-2018)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 12-04-2020
2 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 16-01-2021
  Convertir a PDF