Santíssim Sacrament (5) - Parròquia del Santíssim Sacrament - ALMÀSSERA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3505)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 114
Pes aproximat 858
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1941
Descripció Compta al terç amb aquesta inscripció, indicant que va ser fosa a expenses del poble: "CONSTRUIDA POR SUSCRIPCIÓN POPULAR". Al mig trobem en primer lloc la marca de fàbrica:" FUNDICIÓN / DE /CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA); i seguidament , envoltant el motiu eucarístic central una exclamació: ¡¡¡ ALABADO SEA ETERNAMENTE / EL / SANTISIMO / SACRAMENTO", aclamació habitual al Santíssim Sacrament, que és el titular del temple parroquial. Al mig peu continua indicant la parròquia a la que es destina, l'any de fundició i el dia en que es va beneir: "PARROQUIA DE ALMACERA SABADO DE GLORIA · 1941 ". Finalment al mig peu trobem els noms dels tres padrins de la campana: "APADRINADA POR EL M. I. AYUNTAMIENTO COFRADIA DEL SANTISIMO Y F.E.T. DE LAS J.O.N.S."

Les incripcions són molt característiques dels anys 40, a més de completes. En primer lloc indica els donants de la campana, en aquest cas es va fer per subscripció popular. Al mig fa al·lusió a la advocació a que es dedica la campana i una aclamació. Com que centenars de campanes van ser baixades de les seues torres sense existir un inventari moltes no es van poder recuperar, ja que les inscripcions no ho indicaven. Per aquest motiu les campanes dels anys 40, com es aquest cas, acostumen a indicar el poble al que van destinades, els padrins i en aquesta a més la data de la benedicció, el Disapte de Glòria de 1941. Cal recordar que fins el Concili Vaticà II la celebració de Pasqua escomençava el Disapte Sant de matí, per això es coneixia com "Disapte de Glòria".
Terç (T) (2 cordons)
Epigrafia: "CONSTRUIDA POR SUSCRIPCION POPULAR"
(2 cordons)
(Garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICIÓN / DE /CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"
(06) "ALABADO SEA ETERNAMENTE / EL / SANTISIMO / SACRAMENTO".
(06) (relleu al·lusiu al Miracle dels Peixets)
(09) (escut franquista)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"PARROQUIA DE ALMACERA SABADO DE GLORIA · 1941 / APADRINADA POR EL M. I. AYUNTAMIENTO COFRADIA DEL SANTISIMO Y F.E.T. DE LAS J.O.N.S.".
(2 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Vols manuals des de la Sala de les Campanes i repics manuals des dels peus de la torre.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica de forma automàtica.
Truja Truja de ferro de Roses
Estat original Suposem que comptaria amb una truja de fusta de la casa Roses de Silla i mecanismes per al seu toc manual, com una ballesta.
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de ferro. Compta amb motor d'impulsos i martell per al seu toc automàtic.
Mecanismes de toc Martell (03), motor d'impulsos (09)
Intervencions L'any 1941 va ser fosa pels Hnos. Roses de Silla junt a les altres quatre campans i beneïda el Disapte de Glòria de 1941. La van pagar mitjançant una subscripció popular i va ser apadrinada per l'Ajuntament, la Confraria del Santíssim Sacrament i la Falange Local. La casa Roses va mecanitzar-la a mitjans dels anys 60, substituïnt la truja de fusta per un altra de ferro i mecanitzant-la amb motor de vol continu i martell. Recentment 2001 Técnica y Artesanía ha substituït el motor de vol continu per altre d'impulsos.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes La campana es decora amb un relleu al.lusiu al Miracle dels Peixets, amb dos peixos que porten les formes. Al poble afirmen que eren dos formes les portaren els peixets mentre que a Alboraia diuen que eren tres.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (30-08-2011)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 17-06-2014
23 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 28-01-2021
  Convertir a PDF