S. Vicent Ferrer (2) - Parròquia del Santíssim Sacrament - ALMÀSSERA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3503)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 43
Pes aproximat 46
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1941
Descripció Compta al terç amb aquesta inscripció, indicant que va ser fosa a expenses del poble: "# CONSTRUIDA POR SUSCRIPCIÓN POPULAR". Al mig continua amb aquesta aclamació a la advocació a que es dedica la campana emprant el valencià: "¡¡¡ VIXCA EL SANT PATRO DELS VALENCIANS / # VICENT FERRER ¡¡¡ #", aquesta última ocupant part del mig peu. Baix d'aquesta continua: "PARROQUIA DE ALMACERA SABADO DE GLORIA. 1941. / APADRINADA POR LAS J. J. A. C. Y CLAVARIA DEL SANTO".

Les incripcions són molt característiques dels anys 40, a més de completes. En primer lloc indica els donants de la campana, en aquest cas es va fer per subscripció popular. Al mig fa al·lusió a la advocació a que es dedica la campana i una aclamació. Com que centenars de campanes van ser baixades de les seues torres sense existir un inventari moltes no es van poder recuperar, ja que les inscripcions no ho indicaven. Per aquest motiu les campanes dels anys 40, com es aquest cas, acostumen a indicar el poble al que van destinades, els padrins i en aquesta a més la data de la benedicció, el Disapte de Glòria de 1941. Cal recordar que fins el Concili Vaticà II la celebració de Pasqua escomençava el Disapte Sant de matí, per això es coneixia com "Disapte de Glòria".
Terç (T) (2 cordons)
(06) "# CONSTRUIDA POR SUSCRIPCION POPULAR"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (d'escut d'Acció Catòlica)
(06) "¡¡¡ VIXCA EL SANT PATRO DELS VALENCIANS"
(06) Sant Vicent Ferrer.
(09) Àguila de Sant Joan.
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "VICENT FERRER!!!"
(01) Cordó.
(06) "PARROQUIA DE ALMACERA SABADO DE GLORIA DE 1941 / APADRINADA POR LAS J. J. A. C. Y LA CLAVARIA DEL SANTO".
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Vols manuals des de la Sala de les Campanes i repics manuals des dels peus de la torre.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica de forma automàtica.
Truja Truja de ferro de Roses
Estat original Suposem que comptaria amb una truja de fusta de la casa Roses de Silla i mecanismes per al seu toc manual, com una ballesta.
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de ferro. Compta amb motor de vol continu i martell per al seu toc automàtic. Seria recomanable iniciar els treballs de restauració per tal de recuperar la instal·lació original de la campana amb truja de fusta i mecanitzar-a amb motor d'impulsos, baixant-la de la torre per netejar-la per fins i fora.
Mecanismes de toc Motor de vol continu (09)
Intervencions L'any 1941 va ser fosa pels Hnos. Roses de Silla junt a les altres quatre campans i beneïda el Disapte de Glòria de 1941. La van pagar mitjançant una subscripció popular i va ser apadrinada per la Confraria de la Mare de Déu del Rosari. La casa Roses va mecanitzar-la a mitjans dels anys 60, substituïnt la truja de fusta per un altra de ferro i mecanitzant-la amb motor de vol continu.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (30-08-2011)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 10-02-2015
28 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 16-01-2021
  Convertir a PDF