Santíssima Trinitat (3) - Parròquia de la Santíssima Trinitat - TAVERNES BLANQUES (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3501)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 84
Altura del bronze 69
Vora 9
Pes aproximat (en quilos) 343
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1941
Descripció La campana compta amb la següent inscripció al mig, en llatí i espanyol: "BENEDICTA SIT SANCTA TRINITAS / TABERNES BLANQUES / 1941". La primera es pot traduir com: "BENEÏDA SIGA LA SANTA TRINITAT"; i corresponia amb el Introibo de la missa de la solemnitat de la Santíssima Trinitat: "Benedicta sit sancta Trinitas, atque indivisa unitas: confitebimur ei, quia fecit nobiscum misericordiam suam". La traducció completa seria: "Beneïda siga la Santa Trinitat i la seua indivisible unitat, donem-los glòria, perque Ell ens ha mostrat la seua misericòrdia. Per un altra banda el fet d'indicar el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació. Finalment, també al mig trobem la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS".
Espatlla (H) (2 cordons)
(garlanda de triangles decorats)
Terç (T) (5 cordons)
(garlanda vegetal)
(5 cordons)
(garlanda geomètrica)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (Monograma de Maria)
(06) "BENEDICTA SIT SANCTA TRINITAS / TABERNES BLANQUES / 1941"
(09) "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS"
Mig peu (MP) (7 cordons)
Peu (4 cordons)
(cordó gruix)
Tocs tradicionals de campanes Voltejaria i seria repicada.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Truja de ferro de Roses
Estat original Comptaria amb truja de fusta, instal·lada per la casa fonedora, possiblement amb peces de formigó i algun accessori per al toc com una ballesta.
Estat actual La campana es troba en un regular estat de conservació, instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de ferro. Aquesta està pintada de verd i oxidada per la continua exposició de la mateixa als agents atmosfèrics. Compta amb motor de vol continu i martell trifàsic, a més el batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat. Vist l'estat en que es troba i que la instal·lació no imita l'estat tradicional seria recomanable la restauració de la campana. Es deuria baixar del campanar per netejar per dins i fora i canviar la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. El motor actual es deuria renovar per un altre d'impulsos i el martell trifàsic per un electromall, que permeten tocar manualment la campana i imiten els tocs tradicionals.
Mecanismes de toc (03) martell trifàsic, (09) motor de vol continu.
Intervencions La campana va ser la primera fosa per al poble després de la Guerra Civil, ja en l'any 1941. Es obra de la foneria de Manuel Roses Vidal, instal·lada al Grau de València. Es va portar al poble per beneir-la i quedaria instal·lada provisionalment a l'espera de la construcció del campanar. En 1969 es va pujar a la nova torre i al mateix temps la casa Roses d'Atzeneta d'Albaida portà a terme la mecanització. La truja original va ser canviada per altra de ferro i es varen instal·lar el motor de vol continu i martell trifàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors de la documentació

  • MOLLÀ ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
  • Francesc Josep (20-04-2013)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (04-11-2014)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 19-02-2015
15 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 73 Visitants: 73 Usuaris: 0