Campana gòtica (3) - Església de Sant Climent de Taüll (sense culte) - LA VALL DE BOÍ (CATALUNYA)

(Referència 3488)

Localització Interior del campanar
Diàmetre (en cm) 71
Altura del bronze 59
Vora 7
Pes aproximat (en quilos) 207
Any fosa 1479
Descripció La campana té la següent inscripció al terç en llatí i català: "+ (medalló amb l'anagrama de Jesús "ihs") mentemsanctaspontaneahonoeadeoetpatrieliberatione++lanymil⁑cccc⁑lxxix". Aquesta presenta les paraules sense espais i correctament seria: "+ ihs mentem sanctam spontaneam honorem a deo et patrie liberationem (feta) l'any mil cccc lxxix". En català aquesta es podria interpretar així: "DE MANERA PIADOSA SONE EN HONOR DE DÉU I PER A ALLIBERAR LA MEUA PÀTRIA (feta) L'ANY 1479". El text és un fragment de la Tabola Angelica que d'acord amb la tradició un jove amb vestits blancs havia depositat a la tomba de Santa Àgata en el moment del seu soterrar. Conten que un any després de la seua mort el volcà Etna va entrar en erupció i els pobladors de la ciutat de Catània varen treure el seu vel en processó, aconseguint que protecció front al perill. Esta protecció podria justificar la "alliberament de la pàtria", que alguns han volgut interpretar, sense cap motiu, com una campana associada als alçaments contra les invasions. Jacobo de la Voràgine, en la Llegenda Daurada, li dóna una traducció més poètica, referint-se a la santa: "Ànima santa, generosa, honor de Déu i alliberadora de la seua pàtria". Una possible justificació de la popularitat del text es deuria, precisament, a la consideració de Santa Àgata, en molts llocs, com la protectora contra les tempestats, els volcans i altres fenòmens meteorològics devastadors. Este paper de protecció en altres llocs es deu a Sant Miquel Arcàngel o a Santa Bàrbera, encara que esta pareix una protectora més tardana. En conseqüència la campana, dedicada a Santa Àgata, protegiria, com la Santa, al territori de tot mal, i lloaria Déu.

Baix d'aquesta inscripció hi ha una imatge de la Mare de Déu, altra de Sant Miquel i dues del Crist Varó de Dolors. Seguidament, al mig, disposa d'una sanefa amb motius vegetals i una sivella amb la inscripció: "ave maria". Aquesta deriva de la salutació de l'Arcàngel Gabriel a la Mare de Déu que Sant Lluc narra al passatge de l'anunciació (Lc. 1, 28) i es tradueix com: "Déu vos guard Maria".
Terç (T) (3 cordons)
"+ (medalló amb l'anagrama de Jesús "ihs") mentemsanctaspontaneahonoeadeoetpatrieliberatione++lanymil⁑cccc⁑lxxix"
(2 cordons)
(00) (Crist Varó de Dolors)
(03) (Mare de Déu)
(06) (Crist Varó de Dolors)
(2 cordons)
Mig (M) (sanefa amb motius vegetals i sivella amb inscripció) "ave maria"
Mig peu (MP) (3 cordons, el central més gruix)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Segurament es repicava de forma manual, per mitjà d'una corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes No s'utilitza
Truja No en té.
Estat original Segurament disposava d'un senzill jou de fusta, semblant al de l'altra campana de la mateixa torre, fixat al bronze per mitjà d'uns ferratges i amb un batall. Estava situada a una de les finestres de la torre.
Estat actual Està situada al centre de la torre, a un dels pisos interiors d'aquesta. Penja d'un cable d'acer i no es fa servir.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1479, segurament amb altra més petita que es guarda a l'església i que presenta característiques comunes amb aquesta. Durant algunes obres de restauració efectuades al segle XX es devia instal·lar tal com està actualment.
Propostes Cal dotar-la amb un jou semblant al de la campana gran, tan en forma com en característiques.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. No obstant seria convenient la declaració específica com a Bé Moble d'Interés Cultural de la campana.
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica de la campana i fitxa]] (06-12-2019)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 24-03-2020
25 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 24-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 61 Visitants: 61 Usuaris: 0