Santa Teresa de Jesús (1) - Parròquia de Sant Martí Bisbe - ALCÀSSER (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3470)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 68
Altura del bronze 59
Vora 7
Pes aproximat 182
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1939
Descripció La campana té aquestes inscripcions al terç: "SANTA TERESA DE JESUS. PARROQUIA DE SANMARTIN DE ALCACER. AÑO DE LA VICTORIA 1939.". En primer lloc indica l'advocació a la que està dedicada, Santa Teresa de Jesús, i seguidament el lloc per al que es va fondre i la data. l fet de que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació. En aquest cas es concreta fins i tot l'edifici. A més apareix a les inscripcions "AÑO DE LA VICTORIA", habitual a les campanes foses l'any 1939.
Terç (T) (2 cordons) /
"SANTA TERESA DE JESUS. PARROQUIA DE SANMARTIN DE ALCACER. AÑO DE LA VICTORIA 1939." /
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu barroca)
(03) (monograma de Maria)
(06) (escut d'España i marca de fàbrica) "CTRES ROSES HERMANOS / SILLA VALENCIA / UNA GRANDE LIBRE / PLUS ULTRA" /
(09) (anagrama de Jesús)
Mig peu (MP) (2 cordons) /
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejava manualment des de la mateixa sala de les campanes i segurament es repicava des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L.
Estat original Estava instal·lada a la finestra que ocupa actualment amb truja de fusta, instal·lada quan va ser fosa. Disposava d'accesoris per tocar-la manualment.
Estat anterior Estava en regular estat de conservació, dotada amb truja de ferro i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall trifàsic.
Estat actual Està en bon estat de conservació, ubicada a una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. La mecanització actual, que permet tocar manualment i reprodueix l'estil tradicional de tocar les campanes, és un electromall monofàsic i motor d'impuls. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) ballesta metàl•lica (09) electromall; motor impulsos
Intervencions Va ser fosa any 1939, poc després de finalitzar la Guerra Civil, junt a altres tres campanes. La foneria Hermanos Roses de Silla es va encarregar de fondre-la i va quedar ubicada a la Sala de les Campanes després de la benedicció. Als anys 70 la foneria de Salvador Manclús la va mecanitzar, canviant la truja de fusta per altra de ferro i es va dotar de motor de volteig continu i electromall trifàsic. En gener de 2002 va ser restaurada per 2001 Técnica y Artesanía de Massanassa. La truja es va canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencia i el bronze es va netejar per dins i per fora. Finalment tornà al campanar i quedà mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador- Artemi [Tesi doctoral] (1997)
 • LLOP i BAYO, Francesc (03-01-2002)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau M. [Documentació fotogràfica i fitxa] (05-04-2017)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 22-03-2018
19 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 16-01-2021
  Convertir a PDF