Mare de Déu Miraculosa (1) - Parròquia de l'Assumpció - LA VALL D'UIXÓ (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 347)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 39
Altura del bronze 32
Vora 4
Pes aproximat 34
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1946
Descripció La campana té la següent inscripció al terç: "VALL DE UXO 1946 ✱ PARROQUIA ASUNCION ✱". Aquesta indica el nom del municipi, la data de fosa i la parròquia per a la qual va ser fosa. La inscripció és característica del moment en què es va fondre la campana. En primer lloc apareix el poble per al qual es va fondre. Aquest fet es deu al fet que centenars de campanes es retiraren de les seues torres sense un inventari o control durant la Guerra Civil (1936-1939), no podent retornar moltes als llocs originals per no indicar les inscripcions quins eren. Seguidament té al mig la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)".


Al mig peu té la següent inscripció: "OH MARIA SIN PECADO CONCEBIDA ROGAD POR NOSOTROS QUE RECURRIMOS A VOS.". Aquesta oració forma part de la Medalla Miraculosa, una devoció que va expandir Santa Caterina Labouré a partir d'una aparició de la Mare de Déu l'any 1830. L'oració acompanya les representacions iconogràfiques de la Mare de Déu de la Medalla Miraculosa.

Terç (T) (2 cordons)
"VALL DE UXO 1946 ✱ PARROQUIA ASUNCION ✱"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"
(06) "VIRGEN / MILAGROSA"
(09) (Monograma de Maria)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"OH MARIA SIN PECADO CONCEBIDA ROGAD POR NOSOTROS QUE RECURRIMOS A VOS."
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Truja de ferro simulant fusta de Manclús.
Estat original Estava instal·lada amb truja de fusta, fet per la casa fonedora.
Estat actual La campana està en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes. Té una truja de xapa metàl·lica amb un perfil que tracta d'imitar el de tradicional valencià de fusta. Està mecanitzada amb electromall monofàsic i motor d'impuls. Disposa de batall lligat però no està reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) electromall monofàsic, (09) motor d'impuls
Intervencions Va ser fosa l'any 1946 als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla (València), indústria que ja havia fet anys abans altres campanes per a la parròquia i altres de la zona. L'any 1991, dins de les celebracions del II Centenari del campanar, la foneria de Salvador Manclús la va dotar amb truja de xapa metàl·lica i la mecanitzà amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Igualment cal reforçar el batall amb cable de seguretat.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • LLOP i BAYO, Francesc [Primera presa de dades] (01-03-1991)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (25-04-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 21-09-2018
17 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 16-01-2021
  Convertir a PDF