Sant Lluís Bertran (6) - Assumpció de Nostra Senyora - TORRENT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3467)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 95
Pes aproximat (en quilos) 496
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1939
Descripció La campana té al terç la següent inscripció: "LUIS BELTRAN ✱ TORRENTE 1939 AÑO DE LA VICTORIA.". En primer lloc indica l'advocació de la campana, seguidament està el nom del poble i finalment la data de fosa. El fet de que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar. Acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació. A més l'any 1939 es va generalitzar la inscripció "AÑO DE LA VICTORIA". Al mig té la marca de fàbrica rodejant l'Escut Nacional: "CTRES ROSES HERMANOS / SILLA - VALENCIA" / "UNA GRANDE LIBRE / PLUS ULTRA". Al mig peu trobem la següent inscripció que indica els donants de la campana: "✱ COSTEADA POR LA SOCIEDAD ANONIMA COOPERATIVA OBRERA DE ELECTRICIDAD."
Terç (T) (2 cordons) /
"LUIS BELTRAN ✱ TORRENTE 1939 AÑO DE LA VICTORIA." /
(2 cordons) /
(garlanda de querubins)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica rodejant un escut d'España) "CTRES ROSES HERMANOS / SILLA - VALENCIA" / "UNA GRANDE LIBRE / PLUS ULTRA"
(06) (Sant Lluís Gonzaga)
(09) (Anagrama de Jesús "JHS")
Mig peu (MP) (2 cordons) /
"✱ COSTEADA POR LA SOCIEDAD ANONIMA COOPERATIVA OBRERA DE ELECTRICIDAD."
(2 cordons)
Peu (2 cordons) /
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Volteig manual des de la mateixa Sala de les Campanes i segurament també repic per mitjà d'una corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic. Els tocs automàtics imiten els tradicionals locals
Truja Fusta Manclús.
Estat original Estava dotada amb truja de fusta de perfil tradicional valencià, confeccionada quan es va fondre la campana. Estaria dotada amb diversos mecanismes per tocar-la manualment.
Estat anterior Abans de la restauració de 2007 estava dotada amb truja de ferro de la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic. La instal·lació no era tradicional ni afavoria la correcta conservació de la campana.
Estat actual Durant la restauració (2007) les anses han sigut pintades de negre, sense causa ni justificació. La campana no ha sigut dotada de ballesta per al toc manual, amb la qual cosa costa un poc de deixar-la boca per amunt.

Està dotada amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i ubicada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat i està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Mecanismes de toc (03) motor d'impulsos ECAT - electromall ECAT monofàsic.
Intervencions L'any 1939 es va fondre el nou conjunt de campanes de la Parròquia de l'Assumpció als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla. Aquesta és la tercera del conjunt i va ser pagada per la Sociedad Anonima Cooperativa Obrera de Electricidad. Després de la benedicció es va pujar al campanar i va quedar finalment ubicada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. L'any 1966 la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida va mecanitzar les campanes. La truja de fusta es va canviar per altra de ferro i es va dotar amb motor de vol continu i electromall trifàsic.

La campana va ser restaurada per INDUSTRIAS MANCLÚS S. C. V. en 2007. Es va baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora. La truja es va canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià i els mecanismes de toc es renovaren per un motor d'impuls i un electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (1997)
 • LLOP i BAYO, Francesc (23-01-2007)
 • LLOP i BAYO, Francesc (10-11-2007)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (21-07-2015)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 13-04-2018
24 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 29-09-2023
  Convertir a PDF

  Connectats: 55 Visitants: 55 Usuaris: 0