Sants Joans, la Saguntina (3) - Parròquia dels Sants Joans - PUÇOL (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3457)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 90
Altura del bronze 73
Vora 10
Pes aproximat 422
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1939
Descripció En primer lloc trobem aquesta inscripció al terç: "# SANTOS JUANES # PUZOL 1939 AÑO DE LA VICTORIA". En ella està en primer lloc l'advocació a la que està dedicada la campana, en aquest cas els titulars del temple parroquial, amb el nom del poble i la data de fosa. Com era costum, l'any està acompanyat per l'expressió: "AÑO DE LA VICTORIA", al·lusiva al final de la Guerra Civil (1936-1939) i la victòria del bàndol franquista en la mateixa. Per un altra banda, també va ser habitual des d'aquest any la inclusió del nom del poble a les inscripcions. Aquest fet es deu a que centenars de campanes es retiraren de les seues torres sense un inventari o control, no podent retornar moltes a las llocs originals per no indicar les incripcions quins eren. Al mig trobem la marca de fàbrica, rodejant a l'Escut franquista: "Ccts ROSES HERMANOS / SILLA -(VALENCIA)". Junt a aquesta i a cada costat de la imatge de Sant Joan Evangelista hi ha dos inscripcions. La primera es dedica a Sant Joan Evangelista: "HIC ESTEVANGE- / LISTA JOANES."; que correctament escrita seria: "HIC EST EVANGELISTA IOANNES"; i la podem traduir com: "AQUEST ES JOAN L'EVANGELISTA". L'altra inscripció fa al·lusió a Sant Joan Baptista: "VOX CLAMANTIS / IN DESERTO."; que es pot traduir com: "VEU QUE CLAMA EN EL DESERT". Aquesta pertany al llibre d'Isaies (Is. 40:3), corresponent al seu inici i que completa seria: "Veu que clama en el desert, prepareu el camí al Senyor, adereceu el el vostre camí en la soletat al vostre Déu. La seua inclusió en la campana es vincula al fet que Sant Joan Baptista es retirà al desert, on va predicar l'arribada del Mesies. Finalment al mig peu trobem el nom del donant, que era germà dels donants de la campana menuda: "# POR EL DOCTOR D MARIANO AMIGO ANTONI PRESBITERO #".
Terç (T) (2 cordons) /
"# SANTOS JUANES # PUZOL 1939 AÑO DE LA VICTORIA #"
(2 cordons) /
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu);
(03) (marca de fàbrica) "Ccts ROSES HERMANOS / SILLA-VALENCIA"
(06) "HIC ESTEVANGE- / LISTA JOANES" (imatge de Sant Joan Evangelista) "VOX CLAMANTIS / IN DESERTO"
(09) (monograma de Jesús)
Mig peu (MP) (2 cordons) /
"# COSTEADA POR EL DOCTOR D MARIANO AMIGO ANTONI PRESBITERO #"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Suposem que seria repicada des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall i voltejada des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Ferro Manclús Vella
Estat original Comptava amb truja de fusta, segurament de perfil tradicional valencià. Possiblement tenia una ballesta i una llarga corda unida al batall per repicar-la.
Estat anterior Comptava amb un martell trifàsic, instal·lat en l'any 1956, un mecanisme de lenta resposta i que ha estat canviat per un electromall, de resposta més ràpida i més relacionat amb els tocs tradicionals.
Estat actual La campana es troba en un regular estat de conservació, instal·lada a la Sala de les Campanes, orientada a l'est. Compta amb truja de ferro de la Casa Manclús i està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall. El batall està ben lligat i reforçat amb cable de seguretat. Seria recomanable restaurar la campana, canviant la truja de ferro actual per altra de fusta de perfil tradicional valencià, així com netejar el bronze per dins i fora. Per últim el motor de vol continu deuria ser canviat per altre d'impulsos, que facilite tocar manualment la campana i emule els tocs tradicionals. Actualment la campana s'ha d'impedir el seu volteig, ja que el soport sobre el qual descansa el seu eix, està oxidat a causa dels agents meteorològics, el que podria ocasionar el desprendiment de la campana pel dèbil estat del soport de la mateixa.
Mecanismes de toc Motor de vol continu i electromall (03)
Intervencions Per tal d'omplir el buit deixat per les campanes perdudes en 1936 es va encarregar un nou conjunt de cinc en l'any 1939. Va ser fosa als tallers de la foneria dels Hnos Roses de Silla i portada al poble, pujant-la al campanar després de la seua benedicció. El cost de la seua fosa va ser sufragat pel Rvd. D. Mariano Amigó, dedicant-la als Sants Joans, titulars del temple. En 1956 el rector D. Enrique Viñals va signar amb la casa Manclús el contracte per mecanitzar, canviant la truja de fusta per altra de ferro i instal·lant un martell i motor de vol continu per al seu toc automàtic. Els treballs es van efectuar entre decembre de 1956 i gener de 1957. En la documentació de 2014 presenta un batall nou, instal·lat per Electrorecamp S.L. i un electromall.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Tesi doctoral] (1997)
 • MARTÍNEZ TAMARIT, Pau (08-12-2013)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; MARTÍNEZ TAMARIT, Pau (25-10-2014)
Actualització 01-01-2017
32 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 01-03-2021
  Convertir a PDF